Најновије

КАРАЏИЋ РУШИ ПРЕСУДУ?! Хашки трибунал прекршио судску праксу, а иза изречене казне стоји цинична порука свим Србима! (ВИДЕО)

Адвокат Радована Караџића, Горан Петронијевић истакао је да је другостепена пресуда чињенично мања, али да му је њом повећана казна затвора са 40 година на доживотну, као и да је тиме прекршена судска пракса.

Караџић (Фото: ICTY)

- То је разлог због ког пишемо жалбу, а резултат те жалбе може бити само враћање на 40 година, ништа више од тога. Али зато ревизија коју ћемо почети да припремамо ће садржати нови број квалитетних доказа који је од нас прикривало тужилаштво. То нисмо могли да употребимо у току поступка, а довешће до другачијег сагледавања појединих тачака - истакао је Петронијевић.

Што се понашања појединих људи испред суда у Хагу тиче, Петронијевић каже да је све то постало "судски туризам и хашки туризам".

- То су читаве организације које долазе у Хаг и улазе у суд и та нека врста испољавања понашања је унапред испланирана сценографија, само како би се оправдале унапред купљене карте - оценио је он и додао да овог пута није све било "толико агресивно".

- Пресуда Караџићу је таква каква јесте, лоша ствар је тај начин на који су они покушали да задовоље једну врсту хистерије која се догодила у Сарајеву и то преиначење казне са 40 на доживотну казну затвора човеку који има 73 године је доста цинично - истиче Петронијевић.

Она нема, како наглашава, никаквог значаја и симболичног је значаја, једини који су то одмах поздравили су Вашингтон и Сарајево.

- Тако да видите из које кухиње то иде и у ком правцу иде притисак. Пресуда је правоснажно "закуцала", оно што се 1992. године догађало у шест, седам или осам општина зависно од оптужница, пресуђено је да то није геноцид - рекао је Петронијевић и додао да је то јако важно због Републике Српске.

Публициста и историчар проф.др Срђа Трифковић оцењује да ако тражите логику и рационалност у целом хашком експерименту на погрешном сте трагу.

- То је од почетка била једна политичка институција задужена да квази правним методама верификује одлуке из 1990-тих по којима су Срби криви за све и у том смислу треба видети и ово преиначење пресуде - наглашава он.

- Другим речима не да сте криви него сте криви без резерве и без заостатка. Могућа је ревизија, али Хашки трибунал има веома тупо оруђе на располагању, а то су тврдње о удруженом злочиначком потезу. Апсолутно нису битни рационални аргументи, јер већ са пресудом генералу Крстићу ми смо видели како се тим грубим инструментом манипулише и како ће он бити употебљен да пренебрегне све рационалне и традиционално правно гледано валидне аргументе - закључује он.

Лазански тврди да је Велика Албанија Хитлерово дело. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА