Најновије

"Нора" је моћни пројекат Војске Србије и погађа мету на 40 километара, а ускоро стиже још једно појачање из Русије (ВИДЕО)

Војска Србије снажнија је за батерију "норе", која садржи шест самоходних топ хаубица 155 мм, домета 40 километара, што би требало да буде увод у даље јачање артиљеријског наоружања пошто, према најавама, ускоро стиже 30 руских тенкова Т-72 и 35 оклопних возила БРДМ-2.

"Нора" (Фото: Министарсво одбране Србије)

Топ хаубица 155 мм "нора-Б52 М15" користи се за општу ватрену подршку сопственим јединицама, коју остварује - како кажу у "Југоимпорту", произвођачу овог наоружања - снажном, изненадном и брзом ватром по циљевима тактичког, оперативног и стратегијског значаја на великим даљинама. Припадници војске обучавали су се прошле недеље у рејону полигона Пасуљанске ливаде у руковању, коришћењу и основном одржавању "норе". Том догађају присуствовао је, између осталих, и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић са сарадницима.

- На овај начин се остварује квалитет реализације, не само подизања нивоа оперативних способности јединице већ и целокупне мешовите артиљеријско-ракетне бригаде. Ово је само један од сегмената након увођења "норе Б52" у наоружање и опрему Војске Србије и један или први степеник када говоримо о њеној употреби - рекао је Мојсиловић.

Како је истакао, ватрена оспособљеност јединице у примени и руковању новим средствима је на врхунском нивоу, додајући да захтеви за даљим опремањем морају да прате континуитет и захтеве Војске Србије.

И в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, пројекат "нора" је доказ способности нашег војноиндустријског комплекса, инвентивности и способности наших војних инжењера. Претеча овог система је направљена у ВТИ још 1986. годне, на једној тада револуционарној идеји да се далекометна топ хаубица постави на шасију теренског возила, а међу руководиоцима тог пројекта били су у Анастас Палигорић и Новак Митровић.

- И после њих су најмање две генерације изванредних инжењера радиле на овом пројекту и то "нору" чини оваквом каквом је данас видимо - један од најбоље продаваних високотехнолошких производа наше одбрамбене индустрије. И то је, такође доказ какве све бенефите Војска Србије има од наше индустрије. Ово је већ пета генерација "норе" у којој су имплементиране сва нова сазнања и све нове технологије и која се већ дуги низ година врло успешно показала на три континента - нагласио је Милорадовић.

С друге стране, војни аналитичар Александар Радић истиче да је добро да се дешава нешто ново на нивоу сарадње домаће индустрије и војске, али примећује и одређене проблеме.

- Реч је о наоружању већег домета који подиже мобилност артиљеријске бригаде. Такође, 155 милиметара је НАТО калибар. Међутим, проблем је што "нора" није наоружање које је завршено због чега има тактичко-техничких мањкавости, пре свега, када се ради о брзини паљбе. Зато ми се чини да овде имамо раскорак између маркетинга и остварених резултата. Поготово ако се има у виду да је "нора" још у октобру 2016. године представљена као донација државе војсци - наглашава Радић и додаје да се непотребном оклопном заштитом отежава мобилност овог наоружања.

Шта Лазански каже о Рамбо Србима прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА