Најновије

ШИПТАРСКИ КОЉАЧИ - ТАЧИ, ВЕСЕЉИ И ДАУТ ХАРАДИНАЈ НА УДАРУ ЗБОГ ЗЛОЧИНА: Српске жртве су и даље "колатерална штета"!

Прве оптужнице Специјалног суда биће подигнуте због послератних убистава Албанаца, а међу оптуженима биће и председник лажне државе Косово Хашим Тачи, председник скупштине тзв. Косова Кадри Весељи и неколико бивших команданата Ослободилачке војске Косова. Како пише портал "Газета експрес", позивајући се на високог званичника Специјалног суда, обезбеђени су многи докази на којима ће засновати оптужнице.

Даут Харадинај, Хашим Тачи и Кадри Весељи (Фото: Јутјуб)

Према порталу, Специјално тужилаштво је до сада испитало око 100 особа у својству осумњичених и сведока, док у плану има испитивање још 300 појединаца пре него што подигне прве оптужнице. Званичник суда током разговора у једној европској земљи рекао је да ће прве оптужнице бити о послератним убиствима за злочине против Албанаца. Према истом извору највиши званичници тзв. Косова биће оптужени и тужилаштво је обезбедило сведоке, видео-снимке и друге доказе.

- На основу онога што има тужилаштво биће подигнута оптужница за Тачија, Весељија, (посланике) Реџепа Сељимија и Даута Харадинаја, Самија Љуштакуа, бившег команданта ОВК Азема Суље и многих других личности из периода рата - казао је исти извор.

Према њему, главне личности ОВК се плаше једни од других. Подвукао је да ће оптужнице бити подигнуте када се комплетирају докази. Трибунал је према њему информисан и о личностима које су се залагале да спрече правду и то ће, према њему, наредних недеља довести до изненађења.

Оптужнице против актуелних политичких лидера косовских Албанаца - макар док обављају високе функције - тешко да ће бити подигнуте. Ипак, једна од "мета" Специјалног суда могли би бити њихови блиски сарадници и сродници, попут Даута, брата Рамуша Харадинаја.

Даут је, подсећамо, учествовао у посебно тешким злочинима у импровизованом затвору у Глођанима, а како се наводи у списима српских истражитеља, непосредно је учествовао и у убиству С. П. и полицајца М. О., али се повезује и с убијањем сведока у суђењу против брата Рамуша.

Сведоци су волшебно губили животе за време док је старији Харадинај био у Хагу. Други албански медији (попут "Кохе") су такође писали да би Рустем Мустафа, један од бивших команданата Ослободилачке војске Косова и некадашњи посланик, могао бити један од првих који ће бити оптужен.

Српски адвокати заступају жртве

Тужилац Џек Смит интензивно ради на формирању оптужница против косовских Албанаца, а суд је формирао и базу адвоката који ће заступати окривљене и жртве (међу којима је и велики број српских заступника). Осим тога, међутим, суд - који је у марту ове године имао ново пленарно заседање - и даље има више процедуралну улогу. Суђења, макар за сада, нису ни на видику.

Погледајте ОВДЕ какве су хеликоптере Шиптари добили од Американаца.

Извор: Информер, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Песма посвећена шиптарским терористима ОВК

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА