Најновије

ЗАВРШЕН 20. МАСОВНИ ПРОТЕСТ ПРОТИВ ВУЧИЋА У БЕОГРАДУ: Формиран преговарачки тим за дијалог са влашћу (ВИДЕО)

Протест "Сви као један – један од пет милиона" против власти председника Србије Александра Вучића почео је данас у Београду, у 18 часова, код Теразијске чесме. Саопштен је преговарачки тим за три кључне тачке дијалога између власти и представника протеста. У току је шетња до РТС. Окупљенима се обратио глумац и функционер ДС Бранислав Лечић.

Протест "1 од 5 милиона" у Београду (Фото: Јутјуб)

Потписници споразума са народом су изашли са предлогом формирања тима стручњака, ванстраначких личности, које су спремне да својим знањем, искуством, експертизом и именом и презименом, изнесу план за три најважније теме које су, како су рекли, основна полуга “Вучићеве диктатуре” и кризе у којој се Србија налази:

1) заробљени медији

2) тешка злоупотреба Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ)

3) нерегуларни избори који се, како наводе, базирају на куповини гласова, уценама и примени силе на грађане Србије.

- Те три тачке су кључне и ми смо рекли да имамо наше за ту врсту преговора. Јеси ли рекао да постоји дијалог и да желиш да неистомишљеници уђу у дијалог. Ево ти прилике без ултиматума! Кандидујемо људе стручне и способне да воде дијалог и да уреде ове три тачке - рекао је Лечић.

Он је навео да су одабрали преговарачки тим који чине професор ФПН Чедомир Чупић, професорка ФПН Сњежана Миливојевић, професор ФПН Душан Вучићевић, др Јованка Матић, политиколог Бобан Стојановић, редитељ Срђан Драгојевић, новинар Вукашин Обрадовић, Зоран Гавриловић испред БИРОДИ-ја. НУНС и Асоцијација независних и електронских медија ће, такође, учествовати у дијалогу.

Лекић се осврнуо на јучерашњи говор министра Ивице Дачића који је на скупу “Будућност Србија” питао да ли је Чорба певао песму  “Остани ђубре до краја”, јер одговара опозицији, Лечић је навео да ће Дачићу та ђубрад бити испод прозора. Увек је било лажи и било је истине, а рекао сам вам са ове чесме, да ће истина победити, само треба да издржимо, да трајемо и ненасилним методама ћемо победити – будите сигурни, почели су да пуцају мало по мало, цури им то зло, додао је.

- Нико не сме да мрзи онога ко је због сендвича дошао. Не радите то. Потцењивање и понижавање народа треба да иде од оних који треба да оду, али не од нас. Ми морамо да разумемо наш народ, да подржимо оно што ваља, а они ће се сами постидети и већ се стиде - рекао је Лечић окупљенима.

Лечић је навео да је Вучић, попут колеге Чаушескуа, окренуо комшију на комшију.

- Наша земља се налази у дубокој политичкој кризи, и за то је одговоран Вучић. Настављамо протест и тај протест ће трајати, одговорно вам тврдим, све до победе, истакао је. Упорно долазите док ова субота не постане једна једина субота за сва времена. Наша субота ће победити, ја ти то кажем, Александре Вучићу - поручио је председнику Србије.

Лечић је позвао окупљене на шетњу до РТС, како је рекао, “да их још једном чују”, али и да грађани у протесту покажу колико су цивилизовани.

Подсетимо, на претходном протесту 13. априла у Београду затражено је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Сахрањена Мирјана Марковић. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Претходни, 19. масовни протест опозиције у центру Београда

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА