Најновије

ПРИШТИНА НЕ ПОПУШТА: Од суме коју плаћамо за таксе завртеће вам се у глави!

Србија на дневном нивоу губи милион евра због такси које је Kосово увело на робу из Србије и до сада је начињена штета у вредности од 147,9 милиона евра, изјавио је министар трговине Расим Љајић.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Ресорни министар истиче да се милион евра дневно губи већ дуже време, у континуитету.

Он, међутим, не зна на које је конкретно контрамере мислио председник Србије Александар Вучић када је пре неколико дана за „уочи Ђурђевдана“ најавио да ће Србија уколико таксе од 100 одсто не буду укинуте узвратити „мерама против Приштине“. Kакве ће то мере бити Вучић ће саопштити, како је најавио, на главном одбору СНС-а уочи 6. маја, уколико Kосово не попусти. Власт из Приштине, међутим, не попушта пети месец, јер толико већ траје мера због које је Србија од новембра до данас изгубила непуних 148 милиона евра.

Пројекција коју је прошлог месеца јавности предочио председник државе била је да ће на годишњем нивоу губитак за домаћу привреду бити неких 500 милиона евра. Србија Kосову није увела контрамере иако се то питање од почетка постављало. И представници власти али и струке су за Данас током ових неколико месеци тврдили да контрамере због слабог увоза са Kосова не би дале резултата, док би све друго, попут заустављања њихових камиона са робом који иду за ЕУ, било кршење ССП.

– Не знам шта би биле контрамере јер ако зауставите њихове камионе, то значи да треба да зауставите и камионе из ЕУ које иду ка Kосову, а онда бисмо имали проблем са Европом. Постоји опција суспензије Бриселског споразума, али то је већ политичко питање – напомиње Љајић.

Идеја српске владе у почетку је била да чека да међународна заједница „притисне“ комшије са југа да таксе укину. Најава Вучића да би Србија, ипак, могла да уведе контрамере у ствари је потврда да тај притисак, ако га је и било, није био најуспешнији.

Професор спољне трговине на Економском факултету у Београду Предраг Бјелић каже за Данас да увођење царина на робу са Kосова не би имало ефекта јер мало тога увозимо од њих.

– Ако бисмо ограничили кретање њихових камиона с робом, мислим да би их то највише погодило, једино што би имало неког јачег ефекта. Све остало не би имало такав утицај – истиче Бјелић.

На питање да ли би то онда Србију довело у позицију да крши ССП, Бјелић каже да ту Србија има покриће јер је покренула механизам у ЦЕФТА, чије су чланице и Kосово и Србија.

– Србија, као и Kосово нису део Светске трговинске организације, а евентуално увођење контрамера не би требало да има неке последице по нас јер би ово била реакција на њихово кршење ССП-а – напомиње Предраг Бјелић.

Шта је Лазански одговорио америчком амбасадору након предавања у Апатину, можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА