Најновије

МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ: Вучићева кампања личи на путујући циркус, а публика као да је киднапована!

"Можда су неки од тих људи и развили стокхолмски синдром, али је последњи скуп у Београду, на којем не делује да се окупило више од педесетак хиљада људи, ипак показао да ту нема посебне енергије нити истинског ентузијазма. Заправо, све је то скупа мени деловало тужно и то је оно што мора да се мења. За почетак би променом изборног система и гласањем за човека по имену и презимену могли у великој мери да разбијемо монолитност политичких странака у Србији и самим тим сузбијемо партитократију и политички клијентелизам најгоре врсте – јер се сада већ граничи са проституцијом – какав влада у Србији, каже Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, одговарајући на питање како коментарише кампању „Будућност Србије“ владајуће Српске напредне странке, укључујући скуп подршке Александру Вучићу организован у петак у Београду.

Милош Јовановић, лидер ДСС-а (Фото: Јутјуб)

Kако гледате на досадашњи ток протеста дела опозиције, који трају од децембра? Шта очекујете да ће се десити у наредној фази „народне побуне“?

– Не очекујем, нажалост, ништа посебно јер се целокупан тај процес водио прилично неспретно. Превише је било шаролико у сваком погледу и без јасне стратегије. Делује као да су промашени и тема и акције и сам кастинг а то није смело да се допусти, не само зато што је незадовољство овим режимом апсолутно оправдано већ и зато што је пут, којим се наведено незадовољство могло успешно артикулисати, био јако узак. Људи често праве паралелу са октобром 2000. али је она погрешна. Политички, па ако хоћете и економски и демографски су ствари неупоредиве и свака понаособ, а камоли све заједно, смањује шансе за успешну политичку акцију која би потекла са улице. Зато се овим протестима морало прићи неупоредиво одговорније него што је урађено.

Имате ли контакте са представницима Савеза за Србију? Ако имате, о чему разговарате?

– Немамо их више. Покушавали смо да укажемо на неке ствари поводом протеста и званично и приватно и јавно али то очигледно није имало до кога да допре. Примили смо то к знању и идемо даље.

У претходном интервјуу оценили сте да СЗС „нема јасну визију“ за Србију. Да ли сте у међувремену променили став?

– Рекао сам, ако се добро сећам, да СЗС суштински више не постоји и то је чињеница а не мој политички став. Морам да вас подсетим да су странке СЗС заједно са Новом странком и СДС потписале такозвани Споразум са народом којим је понуђена једна нова платформа. Она подразумева заједничку изборну листу, владу стручњака и одређен број политичких питања којима би се та влада бавила. Другим речима, нити СЗС нити његових фамозних 30 тачака више нису опција. И то се тако олако урадило а с друге стране се тако олако прелази и преко чињенице на коју сам вас управо подсетио да се човек заправо запита да ли ико више у овој земљи држи до своје речи, до свог потписа, до својих ставова… Уместо озбиљности све се претворило у ријалити, уместо начелног се све претворило у лично. Укратко, уместо политичког ангажмана у оном најплеменитијем смислу све се претворило у највулгарније политиканство. И овде говорим о нашој политичкој сцени у целини.

Kоји су планови ваше странке?

– Настављамо својим тешким и уским путем. Градимо и даље темељно, како програмски тако и на терену кроз обиласке и јачање општинских одбора. Поред тога радимо и на укрупњавању па ћемо након споразума са Државотворним покретом и Групом експерата за просперитет Србије (ГЕПС) професора Јована Филиповића, потписати споразум и са Тимом за живот Злате Ђерић, организацијом која се бави једним од два најважнија питања за нас као народ данас – а то је питање наше демографије и нашег физичког опстанка.

Пре неколико месеци спекулисало се о могућој сарадњи Српског патриотског савеза Александра Шапића и ДСС. Да ли таква могућност и даље постоји?

– Не знам да ли таква могућност постоји али сам се скоро поново срео са Александром Шапићем и могу вам рећи да је разговор био више него освежавајући и да је заиста одударао од онога на шта сам иначе навикао у овом нашем политичком муљу.

Председник Србије је недавно изјавио да ће Запад појачати притисак на Србију да призна Kосово. Слажете ли се са том тврдњом?

– Наравно да ће се појачати притисци и ту нема ничег новог. Питање је само на шта је све спреман Александар Вучић. Судећи по његовом досадашњем противуставном деловању и његовим скандалозним изјавама које подлежу не само политичкој већ и кривичној одговорности спреман је скоро на све када у питању предаја дела државне територије.

“Ништа добро у Берлину“

Шта очекујете од берлинског састанка о Западном Балкану, када је о “косовском чвору” реч?

– У Берлину и од Берлина не можете, нити ћете икада моћи, да очекујете ништа добро када је Србија у питању.

Утврђен тачан број демонстраната. Србија у чуду. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА