Најновије

ЗАУСТАВЉЕНА ГРАДЊА: Победили протести? Уместо Калемегдана и Ушћа, гондола засад на линији Управни суд - Уставни суд

Управни суд наложио заустављање градње гондоле на Калемегдану. У Министарству грађевине за Н1 кажу да ће поштовати одлуку суда и сачекати исхода спора.

Калемегдан: Фото: Јутјуб)

Најављена изградња гондоле у Београду још није почела, а већ је доведена у питање. На основу тужбе Регулаторног института за заштиту животне средине (РЕРИ), Управни суд донео је решење да се радови на гондоли зауставе. Из Министарства грађевине поручују да ће такву одлуку поштовати, и да ће сачекати исход спора.

Почетна станица гондоле требало би да буде Београдска тврђава, а крајња Ушће. Припремни радови за изградњу почели су пре више од месец дана. А да би жичара прошла, пало је 150 стабала на обе стране реке. Иако је зелено светло за изградњу Министартво грађевине дало тек 1. априла, радника и багера на терену још нема. А да ли ће их бити, зависи од спора који је покренуо Регулаторни институт.

"Одлука Управног суда која је нама јуче достављена усваја наш захтев и њоме се практично обуставља изградња гондоле", објашњава Јован Рајић из РЕРИ-ја.

"Ово у пракси значи да до коначног одлучивања о томе да ли је грађевинска дозвола законита или не, инвеститор не сме да спроводи никакве радове, укључујући и припремне радове на изградњи гондоле", додаје он.

Државна секретарка Министартва грађевине Александра Дамњановић каже да судска одлука бити поштована.

"Министарство не може бити већи папа од папе, постоје установе, постоје државни органи, свако из своје надлежности даје своје услове. Увек ћемо поштовати одлуку било које државне институције, и наравно Управног суда. Сачекаћемо да Управни суд реши, а онда зависно од исхода спора наставити поступак који се тиче гондоле", најављује Дамњановић.

Додаје и да је све рађено по закону, уз поштовање регулационих планова и мишљења струке.

"Ви знате да је за то подручје донет посебан план детаљне регулације, којим се на један детаљан, прецизан начин уређује шта може и под којим условима може да се гради управо на том простору", подсећа Дамњановић.

Међутим, према плану детаљне регулације културне знаменитости никако не би смеле да постану терен за постављање далековода, жичаних сајли за алтертнативи превоз. Управо због тога, у Регулаторном институту оцењује да је грађевинска дозвола издата незаконито.

"Почев од планског документа, планског основа и планске документације која није међусобно усклађена, затим до процене утицаја на животну средину која није урађена, до тога да је израда процене утицаја била обавезна пре пријаве радова", истиче Јован Рајић.

Посланици дела опозиције поднели су инцијативу Уставном суду којом траже оцену уставности плана детаљне регулације за изградњу гондоле у Београду, коју према речима самосталне посланице Соње Павловић, виде као штетан пројекат.

"Ако је господин Весић рекао да жели да остави траг у Београду, он је Београд поорао, значи он је оставио бразде које ће на дуги временски период бити штетне по овај град, неке неће моћи ни да се исправе, а све то ће плаћати грађани не само Београда, већ целе Србије", упозорава она.

Из кабинета градоначелника на новонасталу ситуацију мук. На наша питања о решењу Управног суда није стигао никакав одговор. Подсетимо, глас против изградње гондоле до сада су дала многа стручна, научна и грађанска удружења, као и одељење историјских наука Српске академије наука и уметности.

Прочитајте ОВДЕ шта је то поражавајуће а тиче се Србије.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА