Најновије

ПАТРИЈАРХ УПУТИО ВАСКРШЊУ ПОСЛАНИЦУ: Загрлимо и оне који нас не воле и опростимо им!

Патријарх српски је позвао вернике да се у години, у којој српска Црква слави свој велики јубилеј, осам векова аутокефалности, молимо за пуноћу српског народа, који живи у отаџбини и у расејању. Патријарх српски Иринеј упутио је поводом предстојећег Васкрса Посланицу и позвао да по угледу на Христа загрлимо једини друге не само оне који нас воле, већ и непријатеље наше и опростимо им као што је Господ нама опростио грехе наше, рекавши: „Оче, опрости им, јер не знају шта чине“.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Патријарх српски је позвао вернике да се у години, у којој српска Црква слави свој велики јубилеј, осам векова аутокефалности, молимо за српски народ који живи у отаџбини и у расејању. Такође, позвао је вернике да се радују Васкрсењу Христовом и да у љубави и слози чувају јединство свете Цркве, да никада своје личне или било чије земаљске интересе не претпостављају интересу Цркве Христове, али ни свеопштем људском добру.

- Са посебним милосрђем се данас молимо Васкрсломе Христу Богу да се, заступништвом Светога Саве, светога цара Лазара и свих светих из рода нашега, врате мир и слобода на наше распето Косово и Метохију, нашу духовну колевку и наш Јерусалим, тамо где су највеће српске светиње, бисери православне духовности, српске културе и свеукупне хришћанске и светске духовне баштине - поручио је патријарх Иринеј.

Поручио је и да разноврсна и безбројна разочарања, туга и незадовољство обузимају наше душе. Свуда око нас, указао је, влада неправда и мржња, а истина се релативизује.

- Људе врлинског живота клеветају и прогоне. То се одвија не само на личном и локалном плану него и у глобалним размерама. Сведоци смо да се данас у целом свету основне хришћанске вредности потискују у други план, а човечанству се негде предлажу, а негде намећу не само хришћанству туђи него и њему потпуно супротни системи вредности - навео је патријарх у Васкршњој посланици.

У тако изопаченом свету, указао је, православни хришћани су позвани да својим примером сведоче, ближњима и даљњима, победу живота над смрћу и смисла над бесмислом.

- Црква не сме да живи само за себе као затворена религијска заједница, заокупљена само питањима личне побожности. Дужна је да радошћу и искуством Васкрсења буде чинилац мира и помирења, љубави и солидарности, у свецелом човечанству - навео је поглавар СПЦ.

Иринеј је позвао верујући народ да се запита каква је то наша вера и да ли заиста верују да је Христос васкрсао из мртвих, те да ли тај догађај има пресудне, спасоносне последице за нас и за наш живот. У одговору на то питање, каже, леже и одговори на све наше невоље, страхове и несигурности, на сва наша искушења, моралне, друштвене, националне и све друге изазове, личног и глобалног карактера.

- Бог је собом као вечном љубављу, својим рукама раширеним на крсту, загрлио све људе и сву творевину и уселио се у нас, пун благодати и истине - каже патријарх.

Цитирајући Владику Николаја, који је рекао: – Да не постоје речи: опрости ми! и нека ти је просто! људски живот би био потпуно неподношлив - патријарх је поручио:

- Опростимо дакле једни другима! Помиримо се једни са другима! Загрлимо једни друге и хођамо светим путем божанске љубави! Сведочимо љубав и њоме живимо! - навео је патријарх и позвао вернике широм васељене да дан Васкрсења просветле славјем и загрљајем, уз традиционални поздрав – Христос Васкрсе.

Хаос у студију због Косова. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА