Најновије

УГЉАНИН ОПЕТ ПРОВОЦИРА: СДА тражила улице Демаћија, Ругове, Аћиф-ефендије, па напустила салу!

Одборници СДА Санџака напустили су заседање градског парламента, након што је гласовима већине с дневног реда скинута тачка о промени назива градских улица.

Сулејман Угљанин (Фото: Јутјуб)

У образложењу се наводи да при предлагању одлуке, у предлогу који је достављен Скупштини на разматрање, није поштована законска процедура.

Како јавља Индекс спорна су имена људи по којима је СДА Санџака предложила да буду именоване улице, а то су Адем Демаћи, Ибрахим Ругова, Шабан Полужа и Аћиф-ефендија, те поједини чланови сјеничке конференције.

У образложењу таквог предлога, СДА је навела да је Аћиф-ефендија био оснивач и председник бошњачке партије Џемијет, народни посланик у Скупштини Краљевине Југославије, начелник Новопазарског среза, али и "организатор одбране Новог Пазара од четничких напада и заштитник српског цивилног становништва".

Бошњачко национално веће је покренуло поступак његове рехабилитације, али судски процес још није завршен.

Након што тај предлог није уврштен у дневни ред, одборници СДА напустили су заседање, а мало након тога и представници СПП странке Муамера Зукорлића.

Шеф одборничке групе Странке правде и помирења (СПП) Јахја Фехратовић оценио је да је напуштање седнице одборника СДА Санџака почетак раскола у њиховој коалицији са Санџачком демократском партијом (СДП).

Он је у изјави за Радио Сто плус казао да ће тај раскол, нервоза и несугласице између две владајуће партије имати дубоке последице по функционисање већине поготово јер се, како је навео, налазимо у предизборном стању.

"Није искључено и да је ово све добро осмишљена прича у којој је СДА Санџака хтела да назове улице у Новом Пазару по неким људима, али да, ето, други нису дали. Хтели су да консолидују своје бирачко тело које је у осипању, јер је већина грађана схватила да се ради о популистичкој и безидејној политици која нема никакву будућност", казао је Фехратовић.

Иначе, предлог СДА је одбијен, јер није у складу са процедурама, које прописују Статут Града и Закон о локалној самоуправи.

Према тим процедурама сви предлози, ма од кога долазили, морају најпре да буду упућени скупштинској Комисији за давање назива улица, а да се затим о њима изјасне Бошњачко национално веће и градски Савет за међунационалне односе и на крају да добију сагласност од Министартсва за државну управу и локалну самоуправу.

Због свега тога, чак и да је Скупштина данас усвојила предлог СДА, он не би имао никакав формално-правни значај. На основу тога, не би било могуће заиста променити називе улица у адресном регистру, заправо грађани не би добили нове адресе у личним картама.

Седница скупштине града је прекинута а наставак се очекује у 18 часова јавља Индекс онлајн.

Власт у Новом Пазару чине: СДП, СНС, СДА и СНП док је СПП у опозицији.

Прочитајте ОВДЕ шта открива Лучић који каже да је на исти начин запаљена катедрала Нотр Дам као српска црква у Њујорку!

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА