Најновије

ПУТИН И КИМ ОЧИ У ОЧИ: Ево шта је Путин рекао одмах на почетку (ВИДЕО)

Председници Русије и Северне Кореје седели су на историјском самиту у Владивостоку, изражавајући наду да ће оживети мировни процес на Корејском полуострву и разговарати о нормализацији односа са САД.

Путин и Ким у Владивостоку (Фото: РИА)

Самит на острву Руски, недалеко од Владивостока, почео је мало каснити јер је лет председника Владимира Путина каснио. Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун допутовао је возом, стигавши у среду.

У кратким јавним коментарима пре разговора, двојица лидера изразили су наду да ће самит помоћи у напретку процеса помирења на Корејском полуострву. Путин је поздравио Кимов допринос "нормализацији односа" са САД и отварањем дијалога са Јужном Корејом.

Ким је изразио наду да ће самит у Владивостоку бити "прекретница" у преговорима о денуклеаризацији Корејског полуострва, али и да ће бити надограђен "традиционално пријатељским везама" између Русије и Северне Кореје.

Севернокорејски лидер је такође изразио захвалност Путину јер је летео све до Владивостока ради састанка. Руски град Далеког истока је само 129 километара од границе са Северном Корејом.

Историјски самит се одржава мање од два месеца након што се Кимов други самит са америчким председником Доналдом Трампом у Ханоју обуставио без напретка у денуклеаризацији. САД су одбиле захтев Северне Кореје за делимичним укидањем санкција у замену за постепено расформирање нуклеарних и ракетних програма. Вашингтон инсистира на потпуном разоружању пре него што се укину било какве санкције.

Денуклеаризација Корејског полуострва је главни предмет самита Ким-Путин, али ће се разговарати и о билатералним односима, трговини и хуманитарној помоћи.

После самита, Путин треба да посети Кину.

O разговору Трампа и либијског генерала Хафтра читајте ОВДЕ.

Извор: Vostok.rs/Rt. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА