Најновије

УСВОЈЕН ЛЕКС СПЕЦИЈАЛИС ЗА "ШВАЈЦАРЦЕ"! Задужени грађани имају две опције

Скупштина Србије усвојила је Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарских францима који је резултат компромисног решења између државе, удружења грађана и банака. Плате запослених у предшколским установама од маја биће повећане за девет одсто, предвиђено је допунама Закона о буџетском систему које је Скупштина Србије усвојила.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Грађани ће имати избор да ли ће по новом закону да конвертују кредите у евро или да наставе са судским споровима.

Лекс специјалис предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто, као и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

Понуђено решење државу ће коштати 11,7 милијарди динара.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави кориснику понуду за закључење уговора.

Ако прихвати да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и с њом закључи уговор о конверзији.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да ће се лекс специјалисом о грађанима задуженим у швајцарцима после више од једне деценије решити тај проблем за њих 15.785.

"Најважније је да ће тим законом бити обухваћени сви корисници тих кредита, како би грађанима омогућили трајно решење проблема", нагласио је Мали.

Веће плате за запослене у предшколским установама 

Плате запослених у предшколским установама ће од маја бити повећане за девет одсто, предвиђено је допунама Закона о буџетском систему које је Скупштина Србије данас усвојила.

"Плате запослених у предшколским установама биће повећане за девет одсто у односу на плату из децембра 2018. године, уместо досадашњих седам одсто, почев од плате за мај 2019. године", рекао је министар финансија Синиша Мали.

Посланици гласају о више законских предлога и споразума, међу којима је и Предлог закона о давању гаранције Србије и у корист Сосијете Женерал банке, Комерцијалне банке и Војвођанске банке за измирење обавеза ЈП "Србијагас".

"Реч је о задужењу 'Србијагаса' по основу Уговора о кредиту за изградњу гасовода на територији Србије од границе с Бугарском до границе с Мађарском и другим суседним земљама са Србијом, кроз улагање у капитал акционарског друштва South Stream Serbia из Швајцарске", рекао је недавно Мали.

Износ кредита је 70 милиона евра, а рок враћања шест година, укључујући период почека од две године.

Да ли је "решење" за кредите у "швајцарцима" нова замка за грађане прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА