Најновије

ВУЧИЋ ПРЕЗАДОВОЉАН СУСРЕТОМ СА ЂИНПИНГОМ: Ускоро нам стижу нове инвестиције из Кине (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је са председником Кине Си Ђинпингом разговарао о стварима које су подразумевајуће када се разговара са првом, другом или трећом силом света. Навео је да је поносан јер је све прошло успешно и додао да очекује већу заинтересованост кинеских компанија за улагања у Србију. Став Кине по питању Космета је чврст, навео је председник.

Вучић и Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је, обраћајући се новинарима, рекао да је веома срећан и усхићен због резултата данашњег дана, јер зна да то значе добре вести за Србију. Једна мала земља као што је Србија добила је тако добар третман, нагласио је Вучић, који се претходно састао са председником Кине, Си Ђинпингом.

Истакао је да би Си Ђинпинг могао поново да дође у Србију. Како је навео, Си је рекао да не може да дође ускоро због распореда, али је дао налог министру спољних послова да пронађе термин.

"Кроз осмех ми је говорио да зна колико ми је то важно, да види жељу да га дочекам", рекао је Вучић и додао да би то била круна његовог посла и каријере, и да би то донело много тога доброг Србији.

Напоменуо је да, на основу онога што је чуо, може да каже да ускоро очекујемо Сија у Београду.

Председник је навео да је, иако није било планирано, потписан уговор за финансирање пруге Нови Сад–Суботица и то на инсистирање председника Сија.

Истакао је разговоре о индустријском парку у Београду, за који је рекао да је од изузетног значаја. Како је додао, председник Си је рекао да очекује да због тога још већи број компанија дође у Србију и да се део онога што производе "Железара" и РТБ "Бор" нађе у употреби код тих компанија.

Вучић каже да је Си поменуо и "Линглонг", који има жељу да настави са инвестирањем у Србију.

"Био је искрен у подршци Србији, њеном територијалном интегритету и рекао је да никада неће заборавити посету Смедереву", указао је Вучић уз напомену да ће увек бити захвалан Сију за све што је урадио.

Како је навео, разговарали су и о војнотехничкој сарадњи и Си је за њу дао зелено светло.

Прецизирао је да мисли на набавку различитог наоружања под повољним условима, али је рекао да Србија неће да хита, јер је већ много новца потрошено за опремање војске.

Каже да Србија већ набавља две беспилотне летелице, али да ће тражити и трансферну технологију за "пегазе".

Кина верује у пријатељство Србије

Када је реч о разговорима са Сијем, посебно је запамтио једну реченицу када му је кинески председник рекао да је мало земаља и пријатеља у свету који недвосмислено и на сваком месту прихватају пријатељство НР Кине.

Истиче да неке земље покушавају да зауставе Кину и да постоји тај притисак да се са њима не сарађује, јер се руши вишедеценијски поредак.

"Суштина је у томе да они верују у наше пријатељство", напоменуо је Вучић.

Истиче да је имао част да се обрати и делегатима КП Кине, која је водећа снага у Кини и која има огроман значај. Затим је говорио о разговорима са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине.

Наводи да је реч о човеку који је идеолог модерне Кине и који је кључан за мисао Кине у савременом свету. Са њим је разговарао више од два сата, иако је било предвиђено 15 минута.

"И много тога смо могли да научимо од њега", рекао је Вучић.

Сарадња у технологији, туризму, култури...

Замолио је њега и Сија да, ако је могуће, за неку од компанија из области индустријске роботике, вештачке интелигенције, или логистичких центара, размишљају о Србији као хабу.

Каже да је рекао да Србија има много младих и стручних људи који се разумеју у софтвере, и који би могли да буду од користи и Кини и својој земљи.

Било је речи и о унапређењу туризма уз констатацију да се бележи нови раст посета. Председник каже да Србија жели да привуче кинеске туристе и да ствара контакте међу људима.

"Морамо да повећамо број ноћења за Кинезе, да им понудимо више тога да могу да остану", рекао је Вучић.

Истакао је и културну сарадњу наводећи да ће изградња кинеског културног центра допринети њеном побољшању. Каже да је током дана имао разговоре са различитим кинеским компанијама и да очекује њихову још већу заинтересованост за Србију.

Када је реч о третману који је Србија имала у Пекингу, Вучић је рекао да код Кинеза нема много грљења и љубљења, али да је председник Си више пута извео некакав полузагрљај, што значи да поштује Србију.

Навео је да је због тога веома срећан и поносан.

Чврст став Кине по питању Космета

Кина има чврст и недвосмислен став када је реч о Косову и Метохији, рекао је председник Вучић.

Истакао је да Пекинг разуме и поштује то што Србија независно доноси одлуке и што је држава у правом смислу те речи.

Подсетио је на подршку Кине у Интерполу и Унеску и додао да су најавили да ће подржавати Србију и убудуће.

Пренео је да је председнику Сију рекао да може да рачуна на подршку Србије по питању Тајвана и Тибета, али и других области у којима постоје различити покрети.

Шокантно сведочење Дејана Лучића, да ли је Путин замењен 2007, ко штити Ђукановића од британских обавештајаца, о магији, Ротшилдима прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА