Најновије

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Нова руска подморница је у стању да пројектује већу количину смртоносне радијације од целокупног нуклеарног арсенала САД

Западни медији су резигнирано реаговали на спуштање у воду нове руске атомске подморнице „Белгород“. Наиме,њихови експерти су импресионирани огромним димензијама нове подморнице, која ће носити дрон-торпеда интерконтиненталног домета „Посејдон“, али и нови подводни хидроакустични систем глобалног мониторинга „Хармонија“.

Илустрација (Фото: ОАО ПО Севмаш)

Интернет сајт Popular Mechanics се у својој публикацији пре свега концентрисао на питања техничке природе:

„Белгород“ по димензијама спада у једну од највећих подморница на свету, укључујући ту и пловила које се налазе у саставу америчке флоте. Подморница је дугачка 600 фунти (184 метра), а њен укупан депласман је већи него код линијских бојних бродова из времена Првог светског рата. Њена максимална дубина пловљења је такође изузетна, и достиже 500 метара.“- преноси своје прве импресије аутор, који је написао овај текст. Његове су процене да ће подморница по свом депласману премашити 30 хиљада тона, што је нпр. дупло више у односу на америчке стратегијске нуклеарне подморнице треће генерације типа „Охајо“. Уколико се ове цифре испоставе као тачне, онда ће „Белгород“ по својим димензијама правазићи највећу нуклеарну подморницу која је до сада икада направљена, а која припада класи гигантских подводних ракетоносаца 941 „Акула“.

У тексту се прецизира и основна намена ове подморнице. Она ће постати платформа-носач за друге типове подводних пловила. Команда над овом подморицом ће формално бити потчињена ратној морнарици, док ће у стварности њена функција бити у оквиру Главне команде дубоководних истраживања (ГУГИ).

Међутим, аутори текста признају, да се многи техничко-тактички детаљи који су везани за ову подморницу и даље нагађају: „Русија има више успеха од САД када је у питању скривање својих подморница од нежељеног цурења података“ говори се у тексту. Познат је случај везан за објављивање техничких детаља из пројекта нових стратегијских подморница класе „Колумбија“, која треба да замене стратегијске подморнице класе „Охајо“.

Амерички експерт за подводне борбене ефективе Хју Сатон је у интервјуу за интернет портал Popular Mechanics рекао, да ће „Белгород“ у својој опреми имати глобални подводни хидроакустични систем за тотални мониторинг „Хармонија“, који може да покрије огромно водено пространство (мора и океани). Друга оперативна могућност ће бити способност извођења специјалних операција са мини-подморницом „Лошарик“, или дубоководним беспилотним батискафом „Клавесин 2Р-ПМ“.

Међутим, све ће то бити споредно у односу на шест беспилотних дрон-торпеда интерконтиненталног домета „Посејдон“, колико ће ова гигантска подморница моћи да понесе.

Амерички интернет портал The Washington Free Bacon се у свом тексту концентрисао на основно ударно наоружање подморнице „Белгород“ који ће се састојати од дрон-торпеда „Посејдон“. Аутори овог текста наводе, да ће према подацима западних обавештајних служби само један „Посејдон“ моћи да носи термонуклеарну бојеву главу снаге неколико десетина мегатона. Они су том приликом нагласили да САД у овом часу немају оружје које се може поредити са овим руским „колосом“.

У тексту се цитира изјава генерала америчког ратног ваздухопловства Џона Хајтена, који је појаву дрон-торпеда типа „Посејдон“ окарактерисао као директну претњу по САД, на коју ова држава мора хитно да реагује. И бивши чиновник у Пентагону, Марк Шнајдер, се само надовезао на ову причу тако што је дао још „злокобније“ прогнозе у којој је навео, да ће једна руска подморница (мисли се на „Белгород“) бити у стању да пројектује већу количину смртоносне радијације од целокупног нуклеарног арсенала које тренутно поседују САД.

Међутим, представници руске ратне морнарице су више пута поновили да ће дрон-торпеда типа „Посејдон“ бити дефанзивно оружје стратегијског обуздавања/одмазде, која нису намењена за извођење првог удара.

Француски ратни брод направио хаос! Американци опоменути - Пекинг неће имати милости! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА