Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА": Борба за слободу се наставља, нема стајања! Велика мржња је... (ВИДЕО)

Још један протест "1 од 5 милиона" почео је вечерас окупљањем испред Теразијске чесме у Београду.

Окупљенима се прво обратио један од организатора, који је навео да је данашње окупљање порука да ће наставити да се боре за слободу и да нема стајања, а потом је реч узео професор Ратко Божовић.

- Драги суграђани, ја данас говорим са сећањем на 1991. годину када сам говорио са истог места. Сада смо дошли у ситуацију да нема ни поделе ни контроле власти, која ради све што јој падне напамет. Сада имамо ситуацију да се,у име стабилократије, настоји да се нема демократије. Нема слободе, а када ње нема, нема ни истине. Тамо где влада један човек, ту немамо ништа. Прихватимо језик толеранције јер је велика мржња присутна. Морамо се договорити, нема друге. Лидери опозиције морају бити заједно, ми овде радимо нешто да будемо равноправни, да створимо услове за нормалан живот и егзистенцију, и регуларне изборе - рекао је Божовић.

Након говора, планирана је протестна шетња и то улицама Призренска, Бранкова, Поп Лукина, Кнеза Симе Марковића, Париска до Градске библиотеке испред које ће говорити један од организатора протеста Миодраг Симовић.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у поменутом нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана управо под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Упад у РТС

16. марта, након протестне шетње, лидер Двери Србије Бошко Обрадовић, једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић и група демонстраната насилно су ушли у зграду РТС, захтевајући да гостују у Дневнику.

Пошто су одбијали захтеве да напусте зграду, полиција је групу демонстраната извела из зграде. Окупљени су се те вечери око поноћи разишли испред РТС-а, а сутрадан је протест поновљен, и и то испред зграде Председништва Србије. Након што су неколико сати блокирали улазе и излазе из Председништва, демонстранти су се упутили ка станици полиције у Булевару деспота Стефана, где је протест и завршен. Такође, ове недеље је дошло до краткотрајне блокаде Скупштине града предвођене Обрадовићем, када је у неколико наврата дошло и до вербалног окршаја са женама из Скупштине града које су блокирале улаз у ову институцију.

Прочитајте ОВДЕ какав се то протест догодио у београдском насељу Борча и зашто је долазила полиција, ко је добио свињску главу на поклон.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА