Најновије

ДА ЛИ СЕ И ВИ БУДИТЕ У ВЕШТИЧЈИ САТ? Ево шта каже старо веровање за оне који не могу да спавају у ово доба ноћи!

Вештице, демони и духови најактивнији су између три и четири сата ноћу, што се у старим веровањима западно-хршћанске традиције сматра демонским сатом. У то време готово да и нема верника који се моле за заштиту, па је та заштита између нашег и демонског света најслабија.

Илустрација (Фото: Pixabay. com)

Због тога су се жене које би у то доба биле ухваћене ван куће некада погубљивале, под претпоставком да су вештице.

У Европи је то означило почетак тренда лова на вештице. Све болести и ратови приписивали су се њиховом деловању, а веровало се да обреде обављају управо ноћу те да је њихова снага највећа управо између три и четири сата.

Ускоро су многи људи прогањани и убијани само зато што су уловљени ван куће у то време или их је неко оптужио да су 'виђени кроз прозор како се баве чудним обредима'. Тренд се понављао у неколико наврата кроз столећа, а 1835. године у црквеним записима по први пута се појавио и појам 'вештичји сат'.

Постоје неке подударности које иду у прилог теорији да је ријеч о 'уклетом' времену. Тако нека истраживања показују да се у болницама управо између три и четири сата бележи највише смртних случајева. Већина људи који се буде ноћу  управо у то време и многи људи сведоче о томе да се осећају чудо и дезорјентисано. 

Научници, наравно, имају објашњење. Они кажу како су бројна истраживања показала да је количина мелатонина у телу на врхунцу око три сата, након чега пада, те да се то поклапа са завршетком једне од РЕМ фаза током спавања. Мелатонин је хормон који је задужен за регулацију сна, па када почне да пада, могуће је да човеку сан постане 'лакши' и да дође до буђења.

Прихватљиво, наравно, али ипак оставља простора да се запитамо што је истина…

Прочитајте ОВДЕ све о снимку који је шокирао свет.

Извор: 24 sata. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА