Најновије

ДРЕЦУН: Немачка покушава да затвори могућност разговора о статусу Косова

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да би резултат састанка у Берлину могао да буде дефинисање наредних корака за деблокаду дијалога.

Дрецун (Фото: Јутјуб)

У Берлину се поподне одржава састанак о Западном Балкану на позив немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона. Присуствоваће председник Србије  Александар Вучић, председник привремених приштинских институција Хашим Тачи и премијери свих земаља региона.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да не треба имати никакву дилему да је најважнији део састанка разговор о Косову и Метохији.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Дрецун је рекао да је то нека врста одговора, пре свега немачке канцеларке Ангеле Меркел на писмо америчког председника Доналда Трампа о решавању косовског проблема.

"Без учешћа САД, које имају највећи капацитет да утичу на све што се дешава на КиМ, не може се ништа", рекао је Дрецун и указао да су сви учесници састанка у Берлину "они који су признали КИМ", а да је ЕУ потиснута у други план. 

Према његовим речима Немачка хоће да затвори сваку расправу о статусу Косова и има веома ригидан став када је реч о промени граница.

"Немачка жели да наметне свој став. То онда искључује и постизања било кавог компромисног решења. Русија и Кина пружањем подршке Србији спречавају да се наметне такво решење и капацитет Србије је сада много већи него пре 5-6 година. Решење да Србија призна независност је немогућа", рекао је Дрецун.

Имате позив Србији да дође на скуп у Берлину где упадљиво имате само државе где су земље које се залажу за интересе Приштине. Дрецун, због тога, очекује даље притиске на Београд.

"Оно што ми можемо је да не прихватомо оно што није у нашем интересу", рекоа је за РТС Милован Дрецун.

Вратио се на Косово, па га Шиптари напали! Јунак са Кошара има само једну жељу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА