Најновије

ВУЧИЋ: Бићемо у све тежој позицији око Косова

У Берлину разговарамо о европској будућности, надам се да ће бити позитивних сигнала, али биће највише речи о односима Београда и Приштине, рекао је вечерас председник Александар Вучић, пред састанак који су сазвали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон. Вучић се вечерас осврнуо и на управо завршени самит у Кини.

Вучић (Фото: принтскрин)

- Ваљда смо једини који празнују у Берлину, али добро то је наш посао. У Берлину разговарамо о европској будућности, надам се да ће бити позитивних сигнала, али биће највише о односима Београда и Приштине - рекао је Вучић гостујући у емисији "Хит твит" на телевизији "Пинк".

Председник Србије указао је да српској делегацији на сутрашњем састанку неће бити нимало лако, а посебно је истакао "чудне моменте, сам формат састанка и избор учесника".

- Немам ништа против Шареца, напротив, али зашто Шарец, а не Данчила, зашто Пленковић, а не Орбан, зашто не Борисов? Није позван Милорад Додик, који је добио највећи број гласова грађана БиХ на протеклим изборима, већ Денис Звиздић. Сутра ће сви рећи да је Косово независно, зато су и позвани, да би рекли како је неодговорно било разговарати о томе шта би Србија могла да добије - рекао је Вучић.

Састанак у Берлину изазива велико интересовање пошто ће бити први после неколико месеци на коме ће бити речи о односима Београда и Приштине, и то уз присуство председника и премијера обе стране.

"Верујем у снагу канцеларке Ангеле Меркел"

Самит су сазвали лидери две најмоћније државе ЕУ, Немачке и Француске, а њему ће присуствовати и представници европских институција, попут шефице европске дипломатије Федерике Могерини која је до сада била посредник у дијалогу.

- Бићемо у све тежој позицији када је Косово у питању. Борио сам се за разграничење, сад знам да се нећемо изборити за то. Можда ће мени бити лакше, али ће Србији бити теже. Ако неко мисли да ће се сутра нешто десити, неће. Ово служи за смиривање страсти. Верујем у снагу канцеларке Меркел, без обзира на то што имамо различите ставове о КиМ, лично јој веома верујем. Макрон је веома способан и озбиљан у верујем да ће доћи са добрим идејама - рекао је председник Србије.

Подсетио је да је са канцеларком последњи пут дуго разговарао у Давосу, и да то није био лак разговор. Вучић је поновио да не види решење косовског проблема у овом тренутку, јер ће у Берлин сви, осим Србије, доћи са некаквим захтевима.

- Водио сам рискантну политику по себе и по странку, али је она била најбоља по грађане Србије. Ту политику су и грађани Србије одбацили, једнако као и сви други у међународној заједници. Сматрао сам да је решење боље од проблема, али кајаће се због тога многи у Србији, али и у свету у годинама које долазе - рекао је Вучић и додао.

- Немам шта сад даље да понудим нити имам било какве идеје, а њима само могу да кажем ''срећно, изволите пронађите неког од ових који демонстрирају, нека прво победе на изборима, па нека то спроведу у дело''. Нека изгласају независно Косово, ја нећу и крај приче. Можете главу на пањ да ми ставите, да радите шта хоћете, не пада ми на памет. Нема ту велике филозофије - поручио је председник.

Пренео је и речи немачке канцеларке Ангеле Меркел, која му је у Давасу рекла да у овом тренутку не зна шта може да нам понуди.

- Албанцима се жури, они су нервозни, жури се и другима. Не видим исход у овом тренутку. Морам да будем искрен, нисам срећан због тога јер ће то одузимати један до два одсто БДП раста у наредним годинама. Могли бисмо брже да постанемо део ЕУ. У Берлин ће сви доћи са накаквим захтевима, Албанци ће тражити визну либерализацију. Наш захтев је да се очува мир и стабилност - истакао је Вучић.

Како је рекао, ако нас хоће у Европи - хвала им на томе, јер ми желимо да припадамо том типу друштва и да спроводимо реформе, а ако нас не желе - опет им хвала.

- Када прво буду питали Словенце, па Заева, па Хрвате, па Ђукановића, па Звиздића, па нам сви објасне како не треба да се мењају границе, ''живело независно Косово у оваквим границама'', ја кажем - нема проблема, неће ни Срби да мењају границе, само нисмо разумели које су то границе - рекао је Вучић.

На питање новинарке да прокоментарише став америчког историчара Тимотија Шнајдера да није могуће разграничење, али корекција граница јесте, Вучић каже:

- Американци нису били ни близу најгорих по том питању. А, пошто имамо неке много паметне који говоре да ће за све да нађу решење - ево , нађите. И нађите неког другог уместо мене, ако мислите да ћете лако то да решите. Никакав проблем са тим немам. Пошто сте имали неке пре нас који су говорили - е, супер да је решено ово са Међународним судом правде, бар да знамо да је Косово "откачено", независно, а да при томе ништа нисмо добили, ја сам покушао да се борим.

На питање о томе да ће Србији на састанку у Берлину бити понуђен двоструку суверенитет на КИМ, он каже да од тога нема ништа, да су то само пробни балони и да о таквим питањима нема никаквих разговора.

- Не могу више да нам понуде ни оно што су некада причали - ево, уђите у ЕУ, па заборавите на то. Ово служи за смиривање страсти, надам се да служи томе - каже Вучић.

Три земље траже од Макрона и Меркел бржи пут Србије ка ЕУ

Премијери Грчке, Румуније и Бугарске - Алексис Ципрас, Вјорика Данчила и Бојко Борисов - упутили су писмо Ангели Меркел и Емануелу Макрону у којем траже да Србија иде брже ка ЕУ. Те три земље су, уз Србију, чланице квадрилатерале, а ниједна од њих неће бити присутна на сутрашнејм састанку у Берлину, иако би, за разлику од Хрвата и Словенаца, имали далеко блажи став према Србији, као и Мађарска, приметио је Вучић.

- Али, пријатељи Ципрас, Данчила и Борисов су упутили писмо Меркеловој и Макрону у којем су се, наравно, заложили за стабилност региона, али су тражили и да Србија иде брже ка ЕУ. На томе им се захваљујем. То до сада није било познато јавности. Посебно су се заложили за брже приступање Србије ЕУ - казао је Вучић.

Орбан и Сијарто, каже Вучић, то, иначе, раде на сваком скупу.

- Ти наши суседи су нам много ближи него неки други, али верујем да ћемо и са Хрватском моћи да градимо боље односе - закључио је он.

Овације у Кини

Вучић је додао да је срећан због онога што је урађено на самиту "Појас и пут" у Кини. Како каже, сада је свима јасно - да су многе економије забринуте продором Кине и отуда све претекционистичке мере, оптужбе за нетранспарентност, дужничко ропство...

Он је казао да су многи до пре три године говорили да живимо у ери глобализације и тржишне економије, а онда су схватили да Кина побеђује у индустрији роботике, вештачке интелигенције и у другим стварима, па су онда они који су говорили о тржишној економији почели да причају о транспрентности и протекционистичким мерама да би заштитили своју производњу.

- Они оптужују Кину да је крива за висок јавни дуг појединих земаља. То су неистине. Посао нас у Србији и свих у свету је да водимо рачуна о јавном финансијама, а то нема везе са Кином... Кристин Лагард седи са мном зато што зна шта смо урадили, зато што поштује Србију и зна колико је све то било тешко што смо спровели. Време је да се ми вратимо у светске токове, иако смо мала земља и да гледамо у будућност, да разумемо шта се у свету збива, да идемо за тим шта је тренд - истакао је председник.

Указао је да је Азија данас на 28 одсто светског бруто производа и да ће бити 35, јер, како истиче, економија у том делу света расте.

- Добио сам овације када сам завршио говор у Кини. Чак је и швајцарски представник аплаудирао. То је била велика промоција Србије. Једини сам добио, јер сам рекао да живимо у свету лицемерја, када су схватили да Кина побеђује у свему, онда су рекли да није проблем тржиште, већ жеље и транспаретност. То лицемерје је најгоре. Многи у свету живе у деведестим годинама и боје се кинеске снаге. Кинези с тим лако излазе на крај. Добили смо овације, људи су прилазили и честитали - рекао је Вучић.

"Измишљају ствари и нападају ми породицу"

Вучић нападе и покушаје криминализовања чланова своје најближе породице види као израз чињенице да његови политички противници немају ниједан прави аргумент против њега, нити политичку снагу да сруше неког ко је бољи, озбиљнији, одговорнији и марљивији од њих.

- Не могу да вам кажу да сте богатији, не могу то да покажу, јер ја немам имовину, нити рачуне у Швајцарској или Србији, нигде, онда то морају да раде на овакав начин - рекао је Вучић.

Све то, каже, људима је дозвољено у време социјалних мрежа, да могу да измишљају шта хоће, па и да његова мајка Ангелина није била у згради у време бомбардовања РТС.

Повод за тај његов коментар био је НИН-ов интеврју са Предрагом Белићем, бившим председником општине Алибунар, који је раније искључен из СНС, а у коме се председников брат, Андреј Вучић, доводи у криминални контекст.

На питање да ли су га уздрмали напади на брата, Вучић је рекао да су то радили са свим члановима породице, па и са његовим старијим сином Данилом.

- У последње време се трудим да бирам речи и што мање говорим о политичким противницима. Тај текст против Андреја Вчића је "наместио" наместио кум кума код свог кума, Ђиласов кум код свог кума. Тако су се кумови договарали и раније, тако су и наставили - рекао је Вучић.

Он је навео да се његов брат не бави криминалом, да и даље живи у стану који је купио на кредит пре 10 година.

стакао је да никоме није пријатно када му се напада породица, али да је навикао и да разуме бес и нервозу оних који су говорили како ће га срушити 3. или 13. априла, а онда су, каже, 19. априла видели на митингу СНС 10 пута више људи, који само желе приштојну Србију.

Додао је и да му није јасно зашто су напали његовог брата због слике од пре пет година, на којој је у истој просторији са Звонком Веселиновићем, или, зашто не објаве његове слике са човеком који је неупоредиво богатији од Веселиновића, као што је Драган Ђилас.

Све оне које измишљају ствари о његовој породици, демантују његов рад и резултати и то је најважније, закључио је.

Убиство 16 људи у РТС злочин без преседана

Вучић је рекао и да је убиство 16 људи у бомбардовању зграде РТС-а језив злочин без преседана и да се нада да ће једног дана бар део нових генерација из земаља које су у томе учествовале смоћи снаге да кажу да је то био стварно злочин и да их је због тога срамота.

- Много више желим то да чујем, него да неко добије било какву правну санкцију. Мислим да би то било лековитије и за наше односе и за наш народ - констатовао је Вучић.

"Није суштина у медијима, већ у намерама страних служби"

Вучић рекао је вечерас да његова изјава о инструментализацији медија на КиМ за покушаје криминализације севера Косова није била уперена против медија, већ против странаца који су оснивали медије са циљем да раде на томе и ослабе Србију.

- Прихватам чак да сам крив, мада нисам поменуо поименце ниједан медиј на северу, мада сам рекао на целом Косову, али сам рекао да су странци оснивали медије који треба да раде на криминализацији Срије - рекао је Вучић и додао да је то оцењено као његов напад на независне медије.

- Не, то је био напад на стране службе - рекао је председник Вучић.

Спреман је, каже, да прихвати да је крив, зато што ће, можда, неко да разуме његову изјаву као да му је због тога дозвољено да некога од људи који у таквим медијима раде може да нападне.

- Извињавам се, мени то није тешко да кажем, али да сам суштински рекао истину говорећи о странцима да желе слабију Србију, ту нема сумње - навео је Вучић.

Он је указао да се такве методе, иначе, користе у целом свету, да обавештајне службе, пре свега водећих сила, налазе различите начине да остваре одређене геополитичке циљеве и интересе.

"Извињавам се свима који су повређени"

У таквом свету, у којем сви имају своје интересе, сви се боре за своје парче, а, каже Вучић, врло је тешко борити се за малу земљу, као што је наша, чувати њену независност и суверенитет и разумљиво је да ће њихове службе радити на јачању њихових позиција, а слабљењу наших.

- У свему томе, ми морамо да будемо довољно јаки, довољно снажни да се томе супротствимо, да не угрозимо људска права оних који из било каквих разлога учествују у томе - рекао је Вучић и додао да се "извињава свима који су повређени, чак иако није поменуо ниједан медиј, нити било чије име".

- Реч је о странцима, и знам зашто им је потребно рушење севера Косова. Када сам о томе говорио, срећа да Рада Трајковић није новинар, па смем да изговорим њено име, не мислите ваљда да је она сама смислила да каже да је држава Србија убила Оливера Ивановића? Два пута сам Оливеру нудио заштиту, чак да противзаконито нешто урадимо, да лажно пријавимо људе да живе на Косову, а да су људи из центрлне Србије, жандарме који ће да га чувају, да примају плату овде, да примају плату на два списка, само да га чувају - рекао је Вучић и додао да је Ивановић то одбио, рекавши да не брине за себе, већ да га само информише о претњама.

- Срећа па је његова супруга била присутна. Коме бих то могао да кажем? Нико ми не би веровао - закључио је Вучић.

Исповест команданта 63. падобранске бригаде прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА