Најновије

ХОРОР: Немар ЕПС-а довео до катастрофе у Заовинама - Куће мештана и брда клизе у језеро Заовине!

Језеро Заовине су на ивици еколошке катастрофе. Куће мештана и брда клизе у језеро а надлежни у ЕПС-у ћуте. Јавност је узнемирена, како стручњаци кажу, са правом. Уместо да било каквом изјавом покушају да умире јавност и објасне шта се дешава са акумулацијом у Заовинама,  зашто су мештани Заовина принуђени да по други пут напусте своје домове, зашто остајемо без једне прелепе туристичке атракције.

Заовине на Тари (Фото: Јутјуб)

Пише: Весна Веизовић

Туристи, али и мештани који управо овом бајнобаштанском “мору” привлаче посетиоце, објављују узнемирујуће фотографије језера које данас највише подсећа на трагичну еколошку катастрофу. Само што у овом случају не само да личи  већ и јесте то.

Језеро Заовине је акумулационо језеро ревизибилне хидроелектране Бајина Башта место на ком се акумулира вишак воде из Перућца и околних речица у време када не постоји потреба за додатном производњом електричне енергије, али и да би се спречиле поплаве. 

Будући да је време потребе за више производње електричне енергије већ прошло, а да се језеро није пунило протекле две године,иако је прошла година била све само не сушна, остављено је отворено питање ко је крив за ову катастрофу која је погодила мештане Заовина, и за кога се производила струја читаве две године без знања јавности.

И поред тога што је вештачко и акумулационо, Језеро је протеклих деценија постало стално станиште богатог биљног и воденог света, а до недавно био је и својеврстан бисер, “горске очи” заовљанских планина. Треба додати и да је акумулација Заовине у непосредној близини националног парка Тара, те је посебна  обавеза свих субјеката у овом подручју да воде рачуна о флори и фауни,али и становништву које још ту живи. Поготово ако се има у виду нестанак српских села. 

Својом заводљивом плаво – зеленом бојом у средишту планинских обронака, допринело је и развоју туризма бајнобаштанске општине. Ипак, за тај развој нису заслужни надлежни у општини, већ искључиво појединци који су препознали могућност и лепоту свог краја. 

Али као што надлежни нису заслужни за развој и привлачење посетиоца, не само из Србије, већ из целог света, управо тако су данас заслужни за ову природну трагедију. 

Наиме пре неколико дана дуж целог језера појавила су се бројна клизишта, узрокована дугогодишњим пражњењем Језера. Како наводе мештани, притисак брда је постао незадржив и постоји оправдана могућност да клизишта, која су већ начинила велику материјални штету, а која су се покренула у Мандићима, Јездићима, Јелисавчићима и Бјелуши, покрену брда и једноставно их сруче у Језеро.

Да је катастрофа енормних размера и сведоче и бројне фотографије где се јасно виде огромни кратери по путевима, крај кућа, низ брда и шуме које напросто клизе према  језеру.

Мештани али и бројни стручњаци упутили су апел надлежнима путем друштвених мрежа да се заустави ово лудило које је већ угрозило на десетине објеката. На жалост крај катастрофе, неће бити само одумирање воденог света, немерљива материјална штета мештана од којих ће неки по други пут остати без своје куће, већ и се може десити и промена читавог еко – система.

Према речима једног мештана, штета која је њему нанета је непоправљива, кратери око његових објеката угрозили су безбедност и немогућност приласка. Он наводи да се од надлежних још нико није огласио, али да је једно сигурно да су нас нестручност узрокована непотизмом и партијским запошљавањем људи у ЕПС- су , односно Дринским Хидроелектранама – ХЕ Бајина Башта,  у комбинацији са грабљивошћу без граница довели до ове страхоте.

Да ли ће се наћи одговорни, или ће по обичају кривци остати у сенци, већ ћемо видети, једино јасно остаје, бар бајнобаштанима, да је развој туризма наше општине непрепознатљив појам раван научној фантастици руководећих људи, ма колико они причали о томе.

Јер зашто бисмо имали безброј плажа крај Дрине, језера Перућац и Заовљанског језера, кад можемо да имамо – ниједну!

Оваквим себичним и грамзивим односом, не само према природи већ и према мештанима који су без икакве помоћи општине и државе успели да доведу свет у Заовине, да од обичног акумулационог језера направе туристичку атракцију, убићемо и вољу за било какво даље подузетништво и растераћемо и туристе.

Својевремено један мудар човек рече, алудирајући на способност запослених у ХЕ Бајина Башта, хвала Богу што немамо нуклеарну електрану.

Прочитајте ОВДЕ каква је ситуација са Коридором кроз Грделицу и да ли је завршен.

Извор: koreni. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА