Најновије

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ: Почеле пробе комада „Јесте ли за безбедност“, премијера половином јуна на Сцени „Раша Плаовић“

Прва читаћа проба представе „Јесте ли за безбедност“, у режији и адаптацији Анђелке Николић, одржана је 2. априла у позоришној библиотеци.

Проба у позоришту (Фото: Н. позориште)

Kомад, чија је премијера планирана половином јуна на Сцени „Раша Плаовић“, базиран је на текстовима Биљане Јовановић, односно на њене три кратке приче под поменутим називом „Јесте ли за безбедност“, путопису „Добродошли в Диализијо“ Давида Шаламуна и антиратној преписци „Вјетар иде на југ и обрће се на сјевер“ коју је Биљана водила са Марушом Kресе, Радом Ивековић (словеначка и хрватска списатељица) и српском песникињом Радмилом Лазић.

„Та њихова преписка, с почетка деведесетих, која је пратила целокупан распад Југославије, сабрана је у истоименој књизи.  Дакле, ради се о женском погледу на такав специфичан политички тренутак који се није завршио добро ни за кога, а нарочито не по њих, раднике у култури, који су, у том тренутку, живели у различитим деловима земље, као и у иностранству, у Немачкој”, каже в.д. директорке Драме Тања Шљивар.

Главне улоге тумаче Вања Ејдус (Биљана Јовановић), Сена Ђоровић (Маруша Kресе), Милена Ђорђевић (Радмила Лазић) и Анастасиа Мандић (Рада Ивековић).

У подели су и Петар Ђурђевић, Драган Петровић, Стојша Ољачић, Вукашин Јовановић, Лазар Николић, Драган Секулић и Немања Стаматовић (7 младих техничара обезбеђења/припадника ЈНА/дезертера/заробљеника/студената; Службеници ДБ, аеродрома Брник, загребачке полиције, опћине и уреда за странце; Полицајци – од Београда до Kрка; Др – у разним болницама; Болничар у разним болницама; Пацијент одељења за дијализу сарајевске болнице; Милан Милишић, песник; Давид, Марушин син; Саша, територијалац).

У ауторској екипи су и Бранислава Илић (драматуршкиња и адаптација текста), Весна Поповић (сценографкиња), Олга Мрђеновић (костимографкиња), др Дејан Средојевић (сценски говор), др Маја Ђукановић (лекторка за словеначки језик), Ирена Поповић (композиторка) и Марија Миленковић (стручна сарадница за сценски покрет).

Продуценти су Ивана Ненадовић и Немања Kонстатиновић, инспицијент је Милош Обреновић, а суфлерке Душанка Вукић и Маша Радуловић.

Алиса Радованац је организаторка на пракси, а Никола Исаковић асистент редитеља.

Прочитајте ОВДЕ све о новој представи Миме Караџића у Звездара театру.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Народно позориште у 10 чинова: Смрт првакиње

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА