Најновије

МИСТЕРИЈА "МАРАТОНАЦА": Билија Питона глумио је Зоки Радмиловић, али само зато што је друга легенда одбила да буде у филму!

Тешко да постоји човек у Србији који није чуо, па чак и одгледао ремек-дело режисера Слободана Шијана, "Маратонци трче почасни круг" из 1982. године. Култни филм спада у сам врх домаће, па и светске кинематографије, а у њему су, као што је познато, играле све саме легенде нашег глумишта - Павле Вуисић, Бора Тодоровић, Мија Алексић, Данило Бата Стојковић, Мића Томић, Мелита Бихали, Богдан Диклић, Зоран Радмиловић...

Зоран Радмиловић (Фото: Јутјуб)

А многи не знају за причу у вези са улогом Билија Питона, коју је на крају играо Зоран Радмиловић. Било је сасвим логично да је тумачи Ташко Начић, који ју је годинама играо у позоришту, у представи "Маратонци трче почасни круг". Поготово зато што су Шијан и Начић већ сарађивали у још једном Шијановом ремек-делу, филму "Ко то тамо пева". 

У јавности је позната прича да је Шијан био тај који је одбио Начића и изабрао Радмиловића. Међутим, један стари интервју баца другачије светло на ову ситуацију. Ташко је изнео другачију верзију. 

- Први пут ме Шијан звао када је радио "Ко то тамо пева". После тога, мало смо се посвађали, нисмо се добро разумели. Наиме, у његовом следећем филму, "Маратонци трче почасни круг", нисам хтео да прихватим улогу (Билија Питона), која је била више пантомимска, и то не зато што је мала, јер не правим разлике између малих и великих улога, него што не волим да радим пантомиму и сматрам да ту нисам свој. Шијану је било жао, јер је он од оних који не желе да прекидају сарадњу са глумцем, ако је тај "по његовом броју". Такав глумац мора нешто да глуми, макар било шта. То је некаква Шијанова верност према глумцима - рекао је Начић 1988. године. 

Тако је Начић објаснио целу ситуацију. На срећу, Шијан му није замерио, напротив. Године 1984, Ташко је маестрално одиграо главну, животну улогу, у трећем ремек-делу Слободана Шијана, филму "Давитељ против давитеља". Срећа и за Ташка, а и за српску кинематографију. 

Станија се скинула у танге и заиграла, сви гледали у шоку! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА