Најновије

ХАФТАРОВА ВОЈСКА ЈЕ НА САМО 20 КМ ОД ТРИПОЛИЈА: ЛНА преузела Међународни аеродром?! (ВИДЕО/МАПА)

У касним сатима 5. априла, Либијска национална армија (ЛНА) стигла је до Међународног аеродрома Триполи након заузимања градова Азизија, Ал-Свани, Каср бин Гашир и Еспија. Снаге ЛНА сада су стациониране на око 20 километара јужно од главног града Либије.

Либијска национална армија на путу за Триполи (Фото: Јутјуб)

Након објаве нових добитака ЛНА, портпарол војске, генерал-мајор Ахмед ал-Месмари, открио је да ће се текућа операција за преузимање Триполија из руку Либијске владе националног споразума (ЛГНА) звати “Операција Потоп достојанства”. 

- Нећемо стати док не завршимо операцију у либијској престоници Триполију - рекао је генерал Ал-Месмари током конференције за штампу.

Раније је ЛНА наметнула контролу над кључним градом Сук ал-Камис, 40км јужно од Триполија, након тешких сукоба са про-ЛГНА снагама. Победа ЛНА у Сук ал-Камису довела је до колапса позиција ЛГНА јужно од међународног аеродрома.

ЛНА се тренутно суочава са коалицијом про-ЛГНА снага, укључујући и бригаду Ал-Нуаси,  Револуционарну бригаду Триполија, Специјалним снагама за брза дејства, Ал-Махџуба бригада, 33. пешадијска бригада, снаге Абу Обеиде ал-Завије, Ал-Халбус Бригаде и Усама Ал-Џуваили.

Према про-ЛНА изворима, ове групе су заражене радикалним елементима, укључујући и злогласне терористе који су напустили редове Ал Каиде и Исламске државе. Прошле године, ове групе су се међусобно бориле у жестокој борби за финансијске ресурсе Триполија. Десетине цивила је убијено и рањено.

Упркос подршке ЛГНА овим групама, ЛНА каже да њена операција за преузимање Триполија није политичка. Ове тврдње сугеришу да је војска и даље посвећена политичком решењу са ЛГНА.

Генерал Калифа Хафтар наставља блицкриг. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борци Либијске националне армије

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА