Најновије

ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ ЦРНЕ ГОРЕ: И Србија да уђе у НАТО, јер је то спас од Русије!

Истакао је да, што се више шири зона чланства Алијансе, регион постаје стабилнији. Црногорски шеф дипломатије Срђан Дармановић оценио је да чланство у НАТО значи продужени појас стабилности у региону Западног Балкана и смањује простор за деловање противника вредности евроатлантске породице.

Срђан Дармановић (Фото: Јутјуб)

Дармановић, који је у Вашингтону присуствовао министарском састанку НАТО-а којим је обележена 70. годишњица оснивања алијансе, истакао је да, што се више шири зона чланства Алијансе, регион постаје стабилнији.

– Србија ће, вероватно, у неком моменту морати да се одлучи куда жели да иде. За сада видимо да активно ради на свом чланству у Европској унији и свакако јој у томе желимо успех. Било би одлично да сви кренемо тим правцем и имамо успеха у томе, али ипак, геополитика је нешто друго. Тако да ће Србија вероватно у неком моменту морати да донесе неке стратешке одлуке. Нажалост, за сада нема напретка у вези са Босном и Херцеговином што се тиче њених аспирација према НАТО-у. Чини се чак да је после ових избора дошло до извесног погоршања ситуације у том правцу. Ипак ово је све један процес и не могу се све ствари решити одједном - рекао је Дармановић за Глас Америке.

Црногорски министар спољних послова оценио је веома значајним то што је Северна Македонија још једна од држава Балкана на путу чланства у НАТО – очекујући и искорак на путу те земље према Европској унији.

– Уклоњен је један скоро тродеценијски проблем између две државе око имена. Северна Македонија и Грчка су заједно решавајући то питање показале и визију и храброст. Отворен јој је пут у НАТО структуре. А када дође време за то – надамо се да ће на лето ове године, као и Албанија, добити позив да почне преговоре са ЕУ. Ако рачунамо Хрватску и Словенију и томе додамо Црну Гору, Албанију и сада Северну Макеоднију већи је део региона под НАТО кишобраном. Тако да су направљени значајни успеси. Све земље су аспиранти за Европску унију, неке су чланице Хрватска и Словенија, друге су на путу, попут Црне Горе која је предводник. Тако да, иако постоји геополитичка компетиција на подручју Балкана, ипак постоје резултати којима можемо бити задовољни - сматра Дармановић.

Још један од изазова са којима се суочавају, како државе чланице НАТО-а, тако и ЕУ, су напети односи са Русијом. Дармановић тим поводом сматра да ће Русија још дуго бити горућа тема. Он је казао да НАТО мора бити спреман на кредибилну политику одвраћања када је политика Русије у питању.

Хрват из Котора брани Крстионицу у Тивту. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: in4s. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Срђан Дармановић: Црна Гора није ничији сателит

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА