Најновије

АМЕРИЧКИ ПРОТИВУДАРАЦ: Пентагон распоређује сателите за обарање руских хиперсоничних ракета

Подсекретар одбране САД-а Џон Руд најавио је да Пентагон планира да почне да користи “јефтине” сензоре у Земљиној ниској орбити, способне да открију и покрену лансирање хиперсоничних пројектила.

Илустрација (Фото: РИА)

То је саопштено током расправе у Комитету за оружане снаге Сената САД, где је Руд одговорио на питања о томе како се САД боре против хиперсоничног оружја.

Истовремено, подсекретар није дао детаље о томе како Пентагон планира да сруши ракете, истичући да војска ради на развијању начина да се утиче на њих током лета.

Током расправе посвећене војним буџетским захтевима, Руд је посебно указао на потребу развијања “хиперсоничне ракетне одбране”, оправдавајући то тиме што и Русија и Кина развијају софистицирано оружје, укључујући хиперсонична клизна возила (ХГВ). Подсекретар је напоменуо да су такве ракете способне за маневрисање у атмосфери, чинећи њихове путање непредвидивим за традиционалну одбрану.

Руски председник Владимир Путин представио је 3М22 цирконску хиперсоничну ракету (СС-Н-33), откривајући да опрема може да достигне импресивну брзину од 9 маха и нападне мете како на мору тако и на земљи на удаљености до 1.000 километара.

У међувремену, руска подморничка флота, опремљена хиперсоничним ракетама, биће у пуној борбеној спремности 2024. године, кажу подаци америчке обавештајне службе.

Према ЦНБС-овом каналу, позивајући се на војне извештаје, како би ојачала своју подморску флоту у року од шест година, Русија је смањила потрошњу на модернизацију површинске флоте.

Поред тога, медији наглашавају да ће до 2024. године број нових руских подморница бити повећан на осам.

Ово су бродови класе Бореј 2 или Бореј-А, четврте генерације. Сваки од њих је способан да носи 20 ракета Булава са нуклеарним и хиперсоничним бојевим главама. Тако, према ЦНБС-у, само једна подморница Бореи 2 могла би да лансира 200 ракета – претња коју САД сада не могу да избегну.

Раније су исти медији извештавали да ће хиперсоничне ракете Кинжал и системи Авангард ући у службу Војске Русије до 2020. године.

Терористи тврде да су убили два руска војника. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА