Најновије

ДРЕЦУН: Албански војници који су прошетали Косовском Митровицом провокација за Србе

Након што су се албански војници пре неколико дана прошетали северним делом Косовске Митровице и најаве да ће неколико стотина албанских војника бити распоређено на север Косова представља угорожавање сигурности српског народа, рекао је председник скупштинског Одбора за КиМ, Милован Дрецун.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Дрецун је за ТВ Пинк рекао да нема потврду информације да ће у саставу КФОР-а бити распоређено више стотина албански војника, али да није искључено да то може да се догоди.

"Мислим да је команди КФОРА-а, НАТО-а и УН јасно да би то била тешка дестабилизација севера и да Срби не би могли то да другачије доживе сем као додатни притисак да се иселе са Косова", рекао је Дрецун и поновио да је мала вероватноћа да се тако нешто догоди.

Поред свих провокација које су се дешавала у последње време, објашњава Дрецун, не можете да не осетите зебњу и да не помислите да се праве планови за дестабилизацију. 

За последњи инцидент, шетњу албанских официра кроз Косовску Митровицу, КФОР каже да то није била провокација са чиме се Дрецун не слаже. 

Дрецун је напоменуо да је НАТО 2007. године објавио поверљиве информације о организованим криминалним групама на КиМ, и да су главни носиоци криминала Хашим Тачи и Рамуш Харадинај. 

"У тој публикацији немате српску криминалну групу на северу Косова", истиче Дрецун. 

Како су се недавно појавиле и летелице изнад КиМ-а, Дрецун каже да је једино објашњење за то да неко проверава и контролише Србе. 

"Да ли то неко у КФОР-у размишља да ће Срби да ураде нешто што је супротно резолуцији 1244. Председник Александар Вучић је поручио да уколико Албанци крену са насиљем над Србима, а КФОР не може то да заустави, да би Србија тада бранила свој народ, али да то не значи да Србија представља опасност по дестабилизацију севера", објашњава Дрецун. 

КФОР треба да реши овакву ситуацију, Срби су забринути, њихове породице и деца су угорезени и КФОР мора да спречи сваку провокацију, закључује Дрецун.

Бивши шеф Координационог тела за КиМ Небојша Човић сматра да се Србима на северу Косова спрема зло и да приштинске власти уз подршку својих страних ментора планирају да "заокруже суверенитет на целој територији КиМ". Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дрецун о тајним албанским оптужницама за српске генерале и херојима са Кошара.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА