Најновије

ЕВРОПСКИ ПОСЛАНИК: Косово је велики неуспех Брисела који греши што притиска Београд!

Условљавање приступања Србије Европској унији склапањем споразума с Приштином велика је грешка, упозорио је у Европском парламенту посланик и члан Комисије за стабилизацију и придруживање са нашом земљом Жак Коломбје из француске странке Национално окупљање и групе "Европа, нација и слобода".

Косово (Фото: Pixabay. com)

- Косово је велики неуспех Брисела. Апсолутно се противим независности ове српске покрајине. Не само зато што је Француска историјски пријатељ Србије, већ и због тога што је у случају Косова учињен неприхватљив преседан. ЕУ, али ни било ко други, нема право да се меша у унутрашње функционисање суверених земаља. Србија има интегритет на целој својој територији, укључујући и Косово. То је принципијелни став. Исто тако, на пример, мислим и о Каталонији у односу на Шпанију - истиче Коломбје у разговору.

Зашто ЕУ нема исту позицију у ова два случаја?

- Да би се усагласила са САД. Француска је, нажалост, била део тог савезништва, које се огледало у скандалозном бомбардовању осиромашеним уранијумом. Велики број људи због тога је оболео. Као Француз, нисам поносан због тога што је моја земља у томе учествовала.

Од Србије траже да постигне споразум са територијом коју не признају ни неке чланице ЕУ?

- У томе је сав апсурд. То показује жељу технократа из Брисела да се Косово призна као независна држава, против жеље грађана Србије, али и својих чланица. Пет земаља нити је признало, нити ће признати Приштину.

Да ли је фер да се само Србији намећу обавезе кроз поглавље 35?

- Притисак на Србију се одвија и тако што се траже равноправни преговори између државе и Покрајине, као да се ради о две земље. То је уцена. ЕУ се на крају, кроз неколико година, када дође време за пријем Србије у чланство, неће устручавати да отворено затражи од Београда да призна независно Косово као услов за пријем.

Може ли, ипак, да се постигне договор са Приштином?

- Не верујем. Не постоји искрена жеља Приштине да води дијалог. Успостављање стопроцентних такса и веома опасно трансформисање безбедносних снага у војску на то јасно указују. Док на Косову не покажу спремност да истински разговарају, од дијалога неће бити ништа.

Шта је решење за Косово?

- То је територија на којој мафија има јак утицај, а не треба заборавити ни да су ОВК чак и САД сматрале терористичком структуром. ЕУ непрестано подсећа на општи принцип људских права. Зашто, онда, не обраћа пажњу на друштвену, етничку и верску дискриминацију према Србима на Косову? Могу само да констатујем да је Косово српска покрајина и да подржавам суверенитет Србије. Каталонија, коју сам поменуо, један је од примера широке аутономије. Али покрајине морају да поштују законе земље чији су део.

Гласали сте у ЕП и против укидања виза Приштини?

- То је етапа ка прикључењу Косова ЕУ. Гласао сам против, јер сматрам да Косово није држава. Као политичар, али и као правник, сматрам да та процедура, једноставно, није правно одржива. 

Европа не штити народе, већ банке

Да ли ће ЕУ преживети?

- Све указује на велики талас евроскептика на предстојећим изборима за ЕП. Ми смо за Европу нација, са свим њиховим разликама и културама. Против смо технократске структуре коју представља данашња ЕУ. Унија може да преживи, али у другој форми. Данашња Европа не штити народе, него банке.

Прочитајте ОВДЕ какво то идеално решење има Дачић.

Извор: novosti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Чак и да признамо Косово нећемо ући у ЕУ и створиће се Велика Албанија.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА