Најновије

ПРИЧЕ О ПОСЛЕДЊИМ ТРЕНУЦИМА: Већина мушкараца дозива мајку?!

Шта тачно и зашто говоре људи пред своју смрт? Шта по том питању каже биологија, антропологија и лингвистика. Јесу ли фамозне "последње" речи нешто што се може наговестити. Тиме се у својој књизи бави и Лиса Смарт, која је о томе, из перспективе лингвистике, написала књигу "Words on the Threshold".

Гробље, смрт (Фото: Јутјуб)

У тој књизи, између осталог, спомиње и како је њен отац Морт Феликс подносио последње три недеље живота када је, омамљен од болова и лекова против рака, лебдео између "овог" и "оног" света. Записивање његових "брбљања", каже, дало јој је одређени осећај смирености пре његовог одласка.

- Доста. Хвала, и волим те и доста- рекао је супрузи Сузан вече пре него што га је пронашла мртвог.

Тај клинички психолог много је говорио пре смрти, али мало тога се до краја могло разумети.

- Има толико тога у патњи - говорио је.

- Спустите ме одавде, рекао би други пут - а халуцинирао је и привиђали су му се анђели, те је тврдио да је соба која је била потпуно празна, препуна људи.

Он је један од 181 особе чије је предсмртне реченице Смарт записала, покушавајући да пронађе одређену матрицу. Није то једна од оних романтичних сабраних "последњих речи" од Цезара надаље, већ антрополошка студија о томе шта нам пролази кроз главу када смо свесни да је крај близу. Идеја је проучити "психичко стање тачно пре смрти".

Тиме се бавио и антрополог Артур Макдоналд. Поделио је људе које је слушао у 10 категорија спрам њихових окупација (политичари, филозофи, песници...) и закључио како "људи блиски војним занимањима" имају највише захтева и директива, филозофи, математичари и едукатори питања и изјава, а уметници и научници су "шкрти" на речима. Немачки научник Карл Гутке у својој књизи "Последње речи" каже како је Макдоналд покушао да квантификује задатке.

О комуникацији пре смрти књигу су написале и медицинске сестре Маги Каланан и Патриша Кејли, и то 1992.

- Како особа постаје слабија и више јој се спава, комуникација с другима постаје суптилнија. Чак и кад је људима превише тешко да говоре, или су изгубили свест, могу да чују. Слух је последње чуло које се гаси - стоји у њиховој књизи.

Последње речи Џорџа Буша старијег биле су "Волим и ја тебе", као одговор на реченицу "волим те" коју му је рекао син, Џорџ Буш млађи.

У чланку из септембра у немачком магазину "Шпигл" лекари су открили колико људи у тренуцима смрти махнито псује, или дозива имена супружника и деце. Већина мушкараца у неком тренутку дозива мајку.

Делиријум, због лекова или температуре, је прича сама за себе. Најчешће се спомиње "мутност" или "осећај као да лебдимо". Много знамо, пише "The Atlantic", о почецима говора од утробе надаље, али сам је крај и даље обавијен тајном. Управо је зато Лиса Смарт започела сарадњу са психијатром Рејмондом Мудијем који се бави искуствима са самог "руба смрти", те је 1975. написао хит-књигу "Живот после живота".

Заједно су направили и Пројекат последње речи, веб-сајт који се бави животом, смрћу, свесношћу и лингвистиком. Увек као пример Смарт ту наводи свог оца, који је користио фразе које нама нису имале смисла (али њему јесу).

- Морам ићи доле, морам се одвојити- као да му тело лебди између нечега. Онда је било и много понављања ("Зелене димензије! Зелене димензије!"), која су честа код људи с деменцијом и у делиријуму. Понављао је Феликс и бројеве, те покрет, док су неки други умирући - пише Смарт, причали метафоре о одласку, било бродом, небом, копном или нешто треће…

Хути их тамане жестоко! Саудијске агресорске снаге у небраном грожђу! Више о томе прочитајте ОВДЕ

Извор: Express. hr, The Atlantic

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Десет последњих речи осуђеника на смрт

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА