Најновије

УЛАЗАК КИНЕСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА У ВЕНЕЦУЕЛУ: Јасна порука Америци

Од прошле недеље трају полемике око распоређивања кинеских војних стручњака у Венецуели, који су према више извора у латиноамеричку земљу допутовали заједно с првим теретом од 65 тона хуманитарне медицинке помоћи Каракасу.

Кински специјалци (Фото: Јутјуб)

Већ је речено зашто је логично да Кина пошаље своје војне стручњаке у Венецуелу. Пекинг мора да заштити око 65 милијарди долара својих улагања и војсци Венецуеле помоћи у руковању и модернизацији оружја који је Кина годинама продавала Каракасу.

Подсетимо да слање кинеске војске у Венецуелу не би била никаква новост. Наиме, крајем 2018. су у Венецуели, уз границу с Колумбијом, одржане велике војне вежбе у којима је учствовало 100 000 војника, припадника копнене војске и ваздухопловства оружаних снага Русије, Кине, Кубе и Венецуеле као домаћина.

Пекинг званично демантује војну присутност у Венецуели

И док Русија признаје да је послала војне стручњаке у Венецуелу, Кина је званично оповргнула ову информацију. Пекинг је оповргнуо извештај да је послао војне снаге у Венецуелу заједно с пошиљком хуманитарне помоћи која је у петак стигла у Каракас. Пошиљка од 65 тона лекова и хируршких помагала, који су стигли из Кине у Венецуелу, прва је од неколико пошиљки договорених од обе земље.

Када су се вести прошириле, непотврђени извештаји су навели да је више од 120 војника кинеске војске пратило лет и да је с лековима и хируршким помагалима у латиноамеричку земљу послата војна опрема намењена оружаним снагама Венецуеле и да се на тај начин ојача влада Николаса Мадура који се носи с кризом кроз коју пролази земља.

Вест о присутности кинеске војске у једној од касарни у близини Каракаса је први пут објављена након анализе фотографије локалних и кинеских официра која се никада раније није појавила на интернету.

“Онима који су објавили ову информацију или су је произвели у не знам које сврхе, поручујем: оно што су рекли једноставно није истина”, рекао је у уторак новинарима потпарол кинеског министарства спољних послова Генг Шуанг.

Шуанг је нагласио како је став Пекинга о ситуацији у Венецуели “добро дефинисан и доследан”.

“Кина се противи уплитању из иностранства у унутрашње послове Венецуеле и верује да би влада и опозиција земље требало да тражи решење кроз мирни дијалог”, рекао је Генг Шуанг.

“Русија мора да оде”

Извештаји о доласку кинеских војних стручњака су се појавили мање од две недеље након доласка руског војног тима у латиноамеричку земљу, што је разљутило Вашингтон .

Амерички председник Доналд Трамп је 27. марта изјавио да “Русија мора да оде из Венецуеле” и нагласио “како су за то све опције отворене”.

Са своје стране, руско министарство спољних послова је саопштило да су руски војни стручњаци на територији Венецуеле у складу с уговором о техничко-војној сарадњи коју су обе земље потписале 2001. године.

Потпаролка министарства Марија Захарова је рекла је да “ни Русија ни Венецуела нису америчке покрајине” и додала да “пре него што сугеришу некоме да оде с неког места, САД морају да имплементирају властити концепт изласка, посебно у Сирији”.

Враћајући се на вест о кинеским војним стручњацима у Венецуели, они су тамо већ били, не само на вежбама у новембру, већ и током презентације новог кинеског оружја на војној паради у Ангостури у јулу прошле године.

Као што је раније наведено, Пекинг неће званично потврдити војну сарадњу с Венецуелом, иако она траје скоро десет година.

Заједничка фотографија официра војске Венецуеле и Кине није процурела случајно, сматрају стручњаци руског портала.

“То је у медијима било потцењено, али на темељу наших унутрашњих извора и претрага за сликама, фотографија кинеских војника у Венецуели до 28. марта 2019. није постојала. То је део кинеске политике ширења ставова и незваничних прича за западне медије. Тако ће кинески аналитичари мерити одговор западних влада, очекујући супротна, али и ваљана мишљења. Укратко, ако западни активисти добро реагују на ту идеју, онда ће у Кини наставити с потврдом војне подршке, као што се догодило у Сирији. Случај Венецуеле је порука доноситељима одлука у Кини који су неодлучни и подстицај да одговоре на та питања”, рекао је за руски портал стручњак Владимир Гујаничић.

Укратко, ово није први пут да било која страна случајно објави неку фотографију, снимак или да нижи функционер да изјаву о неком важном питању, а онда с више инстанце буде оповргнута.

Једина фотографија је објављена пре пар дана и раније на интернету није коришћена.

У два дана је Кина донела одлуку о званичном ставу о овом питању и председник, влада и војни врх су одлучили како је најбоље оповргнути информацију. Али, сумња је остала, пре свега због најмање 65 милијарди долара кинеских улагања у Венецуелу, али и због велике количине кинеског оружја од којег једном делу треба ремонт или мање поправке. Наравно, према Генг Шуангу се ништа од тога не догађа. Барем не званично.

Кошаре - симбол јуначке одбране од НАТО силе! Српски елитни одред "Џокери" имао је специјалан задатак! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com/ Нермин Н.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

САД и Кина- Војно поређење 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА