Најновије

ПОСЕЈАНО СЕМЕ РАЗДОРА У АЛИЈАНСИ: Уколико Ердоган са Путином постигне нови договор, након С-400 стиже и друго руско оружје! (ВИДЕО)

Пре јучерашњег састанка у Москви с руским колегом Владимиром Путином је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио како ће Анкара наставити јачати сарадњу с Москвом, пише Јени Сафак.

Путин и Ердоган (Фото: Јутјуб)

Такође је коментарисао изјаву израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да ће у случају побједе на предстојећим парламентарним изборима анектирати израелска насеља на Западној обали.

Ердоган је нагласио како та територија припада Палестинцима и да ће Анкара стати на страну Палестине.

Како наводи турски провладин лист, турски челник и његов руски колега Владимир Путин у понедељак ће отворити Годину културе и туризма Русије и Турске. То је био трећи састанак двојице челника од почетка године.

Западни медији пишу како је сусрет председника Русије и Турске у Москви искориштен како би разговарали о испоруци руских састава С-400 Анкари, што ће бити још један корак према приближавању две земаље. Према речима стручњака, споразум о продаји ракетних бацача дао је ширег споразума између Турске и Русије, посебно у погледу Сирије, а користи које Анкара може добити од ове сарадње су за аналитичаре листа Лес Екос вредније су ризика због лоших односа с Вашингтоном.

Лес Екос пише како је турски председник јуче поново отишао у Москву, “усред свађе с Вашингтоном”. Главна тема овог састанка је питање које је засенило прославу 70. годишњицу НАТО пакта прошле недеље. Реч је о одлуци Анкаре да купи најновији руски противваздушни ракетни састав С-400, што се у очима Вашингтона сматра турском провокацијом.

“У очекивању недвосмислене одлуке Турске да одустане од испоруке С-400, суспендоване су све активности везане за изградњу оперативног потенцијала Турске у вези пројекта Ф-35”, изјавио је прошле недеље Пентагон.

Турско министарство спољњих послова је саопштило да уговор о испоруци састава С-400 не подлеже ревизији.

У међувремену Кремљ тихо ужива у ономе што се догађа, јер је “поново успео да посеје раздор у западном логору”, пише лист. Према главном уреднику часописа, статус Русије у глобалним пословима је “успех Владимира Путина”.

“Сједињене Државе врше огроман притисак на Анкару. Путин је задовољан с учинком предлога које је понудио без притиска и схватио је преузимање ризика у случају Ердогана”, објашњава лист.

Уочи јучерашњег састанка је потврђено да ће председници Русије и Турске расправљати о детаљима испоруке ракетних састава С-400, предвиђене за лето ове године. Упркос сумњама неких стручњака у стварну делотворност руских састава да могу уништити било који циљ у домету од 400 км, за Турску је тај посао ствар државних интереса.

“У ствари, овај посао је вероватно део већег споразума између Путина и Ердогана. Конкретно, што се тиче Сирије”, тврди Андреј Кортунов, генерални директор руског Већа за међународне послове.

Како подсећа лист, стајалишта Русије и Турске о судбини северног дела Сирије, последње регије коју не контролише Дамаск , разликују се. Ако је Анкара и даље традиционални покровитељ такозваних “побуњеника”, Русија је главни савезник Башара Асада.

“Ердоган ће настојати уверити Путина да поново одложи велику офензиву сиријске војске уз потпору руског ваздухопловства. Ако закључи такав споразум с Москвом, може сматрати да је ризик од свађе с Вашингтоном оправдан. Онда ће се куповина С-400 привести крају”, предвиђа Кортунов.

Према писању листа, самит Путина и Ердогана у Москви ће још чвршће ојачати зближавање двојице председника, од којих је сваки у свом властитом сукобу са Западом .

“Односи између Русије и Турске данас представљају сложену игру интереса, која нема никакве везе с напетостима које су владале између две земље 2015. године, након што је Анкара оборила руски авион на небу изнад Сирије”, пише Лес Екос.

Савез Москве и Анкаре јача и с економске стране. Доказ за то је раст трговинских односа, изградња прве нуклеарне електране Акуy у Турској од руске стране, као и велики пројект изградње гасовода Турски ток, способног за испоруку преко 30 милијарди кубних метара руског гаса потрошачима дуж Црног мора заобилазећи Украјину. Како примећује Лес Екос, “спровођење овог најважнијег геополитичког пројекта Кремља је била могућа захваљујући турском савезнику”.

Челник политичког водства руског Центра за проучавање модерне Турске Јуриј Мавашев је рекао “као је Турска око састава С-400 заузела принципијелан став и држаће га се до краја”.

“Турска има јасан став о саставима С-400, али Американци им отворено прете и покушавају их понизити, рекавши да ће Турци учинити оно што кажу у Вашингтону. Но, Турска је спремна показати Сједињеним Државама где им је место”, рекао је политички аналитичар.

Јуриј Мавашев  је напоменуо да ће се, без обзира на то како се политичка ситуација мењала у самој Турској и што Ердоган одлази у Москву након тешког раздобља за своју странку након локалних избора, вектор позитивног развоја односа с Русијом сигурно наставити.

Ердоган - НАТО - Турска

“Турско друштво је посвећено независности Турске и изградњи пријатељских односа са свим својим суседима, а Русија је, наравно, турски сусед Турске. То је мишљење гласача које се не може одбацити”, закључио је политолог.

У кратком обраћању новинарима је руски председник у друштву турског колеге јуче изјавио како Русија и Турска блиско сарађују у међународним односима и на глобалним питањима.

Путин је на почетку састанка с Ердоганом у Москви подсетио и да је обим трговинске размене ових земаља досегао 35 милијарди долара.

Председник Ердоган је указао на значај сарадње ових земаља с циљем постизања политичког решења за Сирију.

“Заједнички кораци Турске и Русије у Сирији су изузетно значајни”, рекао је Ердоган.

Турски председник Ердоган је јуче допутовао у службену посету у Москву, где се трећи пут ове године састао с руским колегом Владимиром Путином.

“У нашим односима С-400 има посебно место. Испорука састава С-400 ће започети у јулу “, рекао је Ердоган прошле недеље.

Путин је током састанка споменуо развијање одбрамбене индустрије и рекао је турском колеги да је Русија спремна да продуби војне везе након што доврше продају састава противваздушне одбране чему се супротстављају САД, преноси Блумберг.

“Две земље се суочавају с озбиљним задацима за јачање војно-техничке сурадње и, пре свега, говоримо о завршетку уговора за опремање Турске противаздушним ракетним суставом С-400″, изјавио је Путин у разговорима с Ердоганом у Кремљу.

Такође ће разговарати о “другим обећавајућим пројектима” за продају руске војне опреме Турској, закључио је Путин у изјави у делу у којем је говорио о војно-техничкој сарадњи с Турском.

Што се тиче Сирије, Путин је предложио оживљавање споразума о сигурности између Турске и Сирије из 1998. године потписаног у Адани, који би уклонио страхове Анкаре од активности курдских милиција са сиријског територија, чиме се турски челник потиче на поновно успостављање веза с Асадом, чему се Анкара раније противила. Споразум из Адане обвезује Сирију да спречи активности на свом подручју које угрожавају сигурност Турске и допушта турској војсци, ако Дамаск не обузда курдске борце, да у самоодбрани пређе до 5 километара у територију Сирије. Двојица челника нису рекла ништа о будућем развоју ситуације у Идлибу.

Прочитајте ОВДЕ све о новом оружју СУ 57.

Извор: logicno. com/Н. Бабић

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА