Најновије

КОНСТАНТИН КОСАЧОВ: Не свиђа ми се идеја о разграничењу на Косову!

Председник Спољнополитичког одбора руског Савета федерације Константин Косачов сматра да је судбина дијалога Београда и Приштине у рукама само те две стране. Он сматра да су САД адреса са које првенствено стижу сметње и препреке тим разговорима.

Константин Косачев (Фото: РИА Новости)

- Судбина дијалога, није ни у Вашингтону, ни у Бриселу, ни у Москви, већ у Београду и Приштини, али Москва, Брисел и Вашингтон и други не смеју да сметају. У најбољем случају треба да помогну дијалог, али минимум је да не смеју да сметају. За мене су сада те сметње са стране Вашингтона потпуно очигледне и о томе говорим са великим жаљењем - истиче Косачов у интервјуу.

Он додаје да претпоставља да би Београд и Приштина могли да изађу на крај са задацима којима се бави дијалог да нема тих сметњи и каже да се стиче се утисак да се захваљујући томе Приштина понаша све агресивније, и тако ствара додатну главобољу за оне земље ЕУ које су помогле да се успостави директан дијалог између две стране.

- Из Брисела се могу у неким случајевима чути критике, али не чујем да их има из САД. Они отворено подстичу те акције, отворено доводе у питање Резолуцију 1244, иако сви знамо да све док СБ УН не дође до неке нове резолуције на снази може да буде само оварезолуција - истиче он.

Упитан за идеју разграничења, он истиче да му се тај термин не свиђа и да постоје различите идеје о томе, али наглашава да све оне, пре свега морају да имају подршку унутар Србије.

- Све док унутар Србије нема јединства сматрам да би било некоректно било коју варијанту развоја ситуације наметати споља. То је ваше, унутрашње питање.

Каже и да би било неправилно да Русија у заузима став – ово је прихватљиво за нас, а ово није.

За њега је кључно следеће:

- Одговарајуће решење треба да буде израђено на основу Устава Србије и да буде у хармонији са Резолуцијом 1244. То су две неоспорне ствари, а све остало може да подлеже расправи. И сваку варијанту евентуалног решења која би била заснована на Уставу и Резолуцији 1244 само бих поздравио - каже Косачов.

На питање да ли верује да је компромис могућ, Косачов констатује да је дијалог сада блокиран и да ни последњи самит у Берлину није донео неке веће резултате.

- Желео бих да верујем да тај берлински процес представља одраз забинутости ЕУ. ЕУ је протеклих година врло оптимистично говорила: “Све је у реду, идемо у правом смеру”, док су косовске власти то злоупотребиле, почеле да се понашају према својим интересима, излазећи из комуникације са Бриселом. И верујем да Брисел то не може да не брине и надам се да Брисел разуме да та тенденција пре или касније може довести до још тежих одлука Приштине, чак до примене силе на северу покрајине - упозорава он.

Према његовим речима, то би био неповољан сценарио, и катастрофичан за оне земље ЕУ које то питање желе да реше политичким путем. На питање о томе како тумачи ангажовање канцеларке Меркел и председника Макрона по питању Косова, Косачов каже, уз напомену да између две земље и даље постоји супарништво око тога ко је лидер у ЕУ, да је то повећано ангажовање видљиво и по другим питањима.

- Поздрављам то супарништво уколико је је усмерена на то да се нађе решење проблема, а не реализације сопствених интереса. Пожелео бих и нашим немачким и француским пријатељима да што пре дођу до схватања да су догађаји из 1999. године и самопроглашење независности Косова противречили међународном праву, Повељи УН и да они не би могли да се десе да их Запад није подстицао - каже он.

Пре или касније мора да дође до спознаје сопствене одговорности међу земљама Запада, ЕУ и НАТО за то што се десило и што косовски проблем још није решен, уверен је Косачов. Спекулације о томе да би договор између Београда и Приштине могао да буде постигнут до краја године није желео да коментарише, али каже да је важно да тај договор буде прихваћен у друштву у Србији.

- Он мора да се ослања, ако не на национални консезус онда на очигледну већину, јер ако би та већина била минимална то би могло да буде опасно - упозорава Косачов и додаје да не би требало фиксирати датуме за постизање договора, јер се тиме стварају додатни проблеми за преговараче.

Поводом изјаве Хашима Тачија да је у Тирани са албанским премијером разговарао о нациналном албанском уједињену и укидању граница, Косачов каже да су сви западни партнери уназад 20-30 година, укључујући и албанске политичаре, уверавали Русију да такви планови у стварности не постоје и да је косовско питање одвојена тема. Напомињући да саму узјаву Тачија није прочитао, Косачов, ипак, каже:

- Ако ситација оде у том смеру то не само да неће решити проблеме који постоје унутра Косова и између Србије и Косова већ ће их само радикално појачати и довести до тачке после које нема повратка.

Како каже, не жели да даје мрачне прогнозе, али такав сценарио би био апсолутно непожељан и опасан. Руски политичар каже и да Русија и Србија имају пуно заједничких пројеката у области војно-техничке сарадње и да Русија учествује у процесу осигуравања безбедности Србије.

- Јасно нам је да Србија и даље живи у прилично сложеном окружењу, догађаји од пре 20 година и бомбардовање Југославије у сећању су свих људи. Никога не желим да плашим али нема никаквих гаранција да се тако нешто неће поновити просто из разлога што се земље НАТО које су тада бомбардовале Југославију нису покајале, нити извиниле за те противправне и неморалне акције.

То значи, истиче он, да Србија има све основе да јача своју борбену готовост и сарађује у правцима који представљају њен интерес и у том смислу Русија је увек уз Србију.

Велика полицијска акција у центру Београда. Хаос на Зеленом венцу. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА