Најновије

ПОСЛЕ ВОЈНЕ ПАРАДЕ У НИШУ, НАТО ЗАПОЧЕО ОПЕРАЦИЈУ "МУЊЕВИТИ ОДГОВОР" У ХРВАТСКОЈ! Учествује "Војска Косова" и још 14 армија!

Док су Војска и МУП Србије на паради у Нишу под називом "Одбрана слободе" приказивали своју способност да одбране Србију, потпуно незапажено код нас је прошла вест да је у нашем комшилуку данас започела велика НАТО војна вежба које се одржава у Хрватској, Мађарској и Словенији под именом: "Муњевити одговор 19", а која ће трајати наредних месец дана, и којом ће се командовати из америчке Команде копнених снага за Европу из Висбадена.

"Војска Косова" (Фото: Јутјуб)

У овој војној вежби учестоваће 5.250 војника из Хрватске  Словеније, Мађарске, Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе, САД-а, Пољске, Француске и Уједињеног Краљевства, Литваније, Северне Македоније, Италије и Немачке и по први пут војска такозваног Косова. За ову операцију НАТО је ангажовао 60 борбених и транспортних авиона, 30 хеликоптера и 800 разних борбених и неборбених возила.

Само да подсетимо ради поређења на данашњој паради " Одбрана слободе" Војска Србије ангажовала је сама 4.000 војника и полицајаца, 300 возила и 40 летелица.

- Војна вежба "Муњевити одговор 19" одржава се од 10. маја од 6. јуна на војном полигону "Еуген Кватерник" у Слуњу и у касарни "Јосип Јовић" на Удбини, и на подручју Словеније и Мађарске. Хрватској је по први пут додељена команда над мултинационалним батаљоном. Циљ војне вежбе биће провера идеје "НАТО без границе" брзо пребацивање снага из једне у другу чланицу без компликоване бирократске процедуре - каже извор.

Војне снаге чланица које учествују на вежби долазиће у Хрватску копненим и поморским путем, тако Македонци долазе преко Србије и Бајакова, Литванци, Словенци и остали преко Брежица, док ће једино албанска војска и војска такозване државе Косово доћи морским путем. За њих је Хрватска, како се сазнаје, ставила на располагање два десантна брода минополагача класе Цетина који ће из луке Драч до Задра превести албанску и "косовску војску" са техником.

Како се сазнаје од добро обавештеног извора, Приштина је на ову НАТО војну вежбу послала један пешадијски вод и један тим деминера са пратећим возилима и логистиком, који ће се наредне недеље искрцати у Задру, а затим војним возилима после краћег одмора са осталим чланицама НАТО пребацити у Мађарску, па назад у Хрватску.

Такође у Хрватску долазе и делови америчке 173, падобранске бригаде познатији као "експерти за Ирак", као и по три батаљона француских и британских падобранца, где се за пет дана очекује прив масовни падобрански десант, где ће хрватске снаге у замишљеном сценарију напада на чланицу НАТО имати задатак одбране зоне доскока.

 – Осим тога, паралелно са овом у Хрватској се очекују још две велике вежбе - једна у Словенији где америчка војска по први пут на простору некадашње Југославије распоређује батерију противракетног система "Патриот", а у зони Пиранског залива одржава се вежба "Астрал Најт" где ће бити симулиран поморски десант. После завршетка "Муњевити одговор 19" јуна ове године започиње вежба " Свифт Риспонс" где се падобранцима из Француске и Британије придружују Румуни и Бугари.

Погледајте ОВДЕ разлоге због којих Вучић мора бити разрешен дужности.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА