Најновије

БАЛКАН ЈЕ ПРЕД КЉУЧАЊЕМ, СУДБИНА ЦЕЛЕ ЕВРОПЕ ЈЕ У ПИТАЊУ! Најновије упозорење из Европске уније!

Председник Европског савета Доналд Туск упозорио је синоћ у Варшави да без великог напора за помирење са суседима историјски пртљаг изазива демоне и скоро кључање као сада на Западном Балкану и да Европа мора да гледа на тај регион као на питање судбине целог континента а не само региона.

Доналд Таск (Фото: Јутјуб)

- Видим шта се дешава на неким местима, нпр. на Балкану, ситуација скоро па кључа. Тамо ће се можда решавати судбина тог дела континента. Балкан има своја искуства из историје - дужни смо да том проблему приступамо не као према регионалном, већ као према проблему целе Европе - казао је Туск синоћ на свечаности додељивања титуле "Човек године" на 30. годишњицу оснивања Газете виборче.

Туск је у говору поводом титуле која му је додељена на примеру Пољске и Западног Балкана истакао да не може уопште да схвати да неко може да види било какав национални интерес у томе да се не граде најбољи могући односи са суседима а посебно са онима са којима је историја била најтежа.

- Када видим те емоције, то колебање да ли ће доћи до реалног, елементарног помирења народа бивше Југославије, схватам да оно што је добро, оно што је такође прагматично, увек је у политици врло крхко. И може у сваком тренутку да пропадне без великих напора свих људи, свих политичких снага - рекао је Туск.

Тај некадашњи дугогодишњи пољски премијер, а сада председник ЕС у другом мандату, упозорио је да је уједињена Европа очигледно пољски национални интерес који треба да буде изнад свих политичких подела.

- Можда треба да расправљамо о процесу интеграције, темпу, улози националних држава, то су отворена питања јер ЕУ је процес. Али не видим никакав разлог да Унија, припадање Пољске Европи, буде предмет политичког грађанског рата - рекао је Туск.

Председник ЕС упозорио је такође да од те борбе за европске вредности и трансатлантске везе не сме да се одустаје само зато што су негде у неком тренутку бирачи изабрали неког политичара.

- Није моја улога да оцењујем председнике и премијере, али моја улога јесте да подсетим на за мене очигледну истину да управо због тога што се повремено појави политичар, политичка мода или озбиљан политичко-економски интерес због кога наш свет, наша политичка цивилизација Запада почиње да пуца по шавовима, управо због тога морамо да учинимо све да умемо да се супротставимо потенцијалним још негативнијим последицама - рекао је Туск.

Председник ЕС додао је да очување правног и правног и политичког поретка у европским и светским размерама није питање никакве доктрине.

- Ако тај свет где закон значи закон, где се поштују правила, где јачи не злоупотребљава своју снагу против слабијег, ако изгубимо основе тог света, бићемо прве жртве такве промене - закључио је Туск на свечаности у Варшави поводом 30. годишњице утицајног пољског либералног листа Газета виборча.

Прочитајте ОВДЕ какав то нови савез ствара Србија.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА