Најновије

КРАЈЊЕ НЕОБИЧНО? Вучић међу владикама СПЦ, аналитичари кажу - припрема их за преговоре с Приштином!

Редовно пролећно заседање Сабора СПЦ из Жиче се сели у Београд, где би, владикама требало да се обрати и председник Србије Александар Вучић. Аналитичари поручују да је присуство световног вође међу духовницима крајње неуобичајено и да је могуће да председник жели да припреми врх СПЦ за наставак преговора Београда и Приштине.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Србија је секуларна држава, у којој су одлуке власти у потпуности независне од мишљења цркве. Тако је на папиру - у пракси, црквени великодостојници свако мало износе политичке ставове и о њима са државницима дебатују у јавности. Уочи пролећног Сабора, као главна наметнула се такође световна тема.

"Наша тешка рана данас је Косово. Света српска земља које се не смемо одрећи, јер ће нас стићи клетва Светог цара Лазара и осталих косовско-метохијских мученика. Проклеће нас историја и муке свих пострадалих на Косову. То не смемо по цену живота", рекао је патријарх Иринеј.

Односи Српске православне цркве и државе били су затегнути када су отпочели бриселски преговори, да би, како се хладио дијалог, отоплиле и поруке између власти и црквених великодостојника. Аналитичари сматрају да је гостовање Вучића на Сабору покушај умекшавања става цркве пре наставка дијалога Београда и Приштине.

"За очекивати је да, уколико се преговори отворе, да је једна логика државног врха и политичара који покушавају да реше тај проблем, а друга Српске православне цркве. Уколико сви остану на истим позицијама, и СПЦ остане на тврдим позицијама које су заправо некадашње државне политике српског национализма, за очекивати је да ће се ући у директан сукоб", сматра верски аналитичар Слободан Саџаков.

Поједини стручњаци, пак, сматрају да је разлог за позивање председника на Сабор далеко прозаичнији.

"То може да значи да црква покушава да добије неке бодове код актуелне власти, а то смо већ могли да видимо зато што је добила одређену финансијску помоћ од државе. Али, сасвим је могуће, и да задржи садашњи статус - не смемо да заборавимо да цркве не подлежу ПДВ-у и да црква не подноси завршни рачун", рекао је верски аналитичар Драшко Ђеновић.

Стручњаци процењују да ће нагласак овогодишњег Сабора бити на обележавању 800 година самосталности Српске православне цркве, али је извесно да ће бити и таласања због сукоба унутар Синода.

Међу темама овогодишњег Сабора, процењују аналитичари, могао би да се нађе и статус америчког епископа Максима, који није у добрим односима са појединим утицајним владикама. У фокусу би такође требало да се нађу спорни финансијски извештаји дела епархија, док готово извесно неће бити расправе о позицији српског патријарха Иринеја, као ни о питањима педофилије унутар СПЦ.

Прочитајте ОВДЕ шта то Приштина тврди и планира да тражи одштету од Србије.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА