Најновије

ДОДИК НАЈАВИО: Република Српска поново добија војску! Цео регион на ногама!

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће припадници Трећег пешадијског (Република Српска) пука 12. маја следеће године обући униформу Војске Републике Српске.

Милорад Додик (Фото: predsјednikrs. net)

Подсећамо, Додик је јуче изјавио да је униформа Војске Републике Српске део традиције, а ознаке које се налазе на њој су и на униформама припадника Трећег пешадијског (Република Српска) пука.

Он је оценио да је хистерија која је настала након његовог позива да дио припадника Трећег пешадијског (Република Српска) пука следеће године на свечаности поводом Дана Војске Српске обуку униформе Војске Српске не служи ничему осим подгријавању унутрашњих политичких прилика и надгорњавања ко ће му више и пре одбрусити.

Подсетимо, Војска Републике Српске је пстојала од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, када је интегрисана у јединствене оружане снаге БиХ.

Настала је упоредо са оснивањем Републике Српске и представљала је гарант очувања Српског народа у БиХ, а ово је прича о њеном настанку.

Снажна хомогенизација националних снага, која је довела и до стварања оружаних формација које су биле изнедрене из појединих политичких партија није мимоишла ни Босну и Херцеговину.

Почело је од “ Патриотске лиге” чија је прва бригада основана 1991. године преко “Хрватских одбрамбених снага”, Територијалне одбране БиХ која је прерасла у Армију БиХ, до Хрватског већа одбране које је било испостава Хрватске војске у деловима БиХ под контролом Хрвата.

Српске политичке странке и друге организације су током 1991 веровале у ЈНА и тек почетком 1992 године политичко вођство Срба у БиХ формира Српску Републику Босну и Херцеговину - када почиње оружани сукоб који ће трајати до краја 1995.

Прочитајте ОВДЕ која је то изјава Себастијана Курца подигла Европу на ноге.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА