Најновије

МИСТЕРИЈА БЕЛОГ КИТА СА РУСКОМ ОПРЕМОМ И ДАЉЕ ТРЕСЕ НОРВЕШКУ: Дипломата препознао белугу! Ево да ли је реч о руском шпијуну!

Дружељибиви бели белуга кит који је оптужен да је руски шпијун када је пронађен са ГоПро камером на северу Норвешке, не престаје да привлачи пажњу.

Белуга кит "шпијун" (Фото: Јутјуб)

Његова појава је и даље обавијена велом мистерије јер се још не зна одакле је допливао, али без обзира на то што је на камери пислао "опрема Санкт Петербурга", теорија да је реч о руском шпијунском пројекту може да буде и само обична хладноратовска машта. 

Ипак, из којих год да је разлога овај кит допливао у воде северне Норвешке, чини се да не намерава скоро да оде одатле.

Питоми и весели белуга кит тамо добија сву пажњу али и потребну храну. Као да га не занима много то што нико није "пријавио власништво". Руске власти негирају да се ради о њиховом шпијуну, а везу с њим одбацују и разне научне институције у Русији које се баве морем и експериментима са животињама. Навели су да они с китовима не раде већ годинама.

Норвежани су се већ навикли на њега и назвали су га Хвалдимир - комбинацију норвешке речи “хвал” (кит) и руског имена Владимир, како се, уосталом зове и руски председник Путин.

Међутим, могуће је да се он заправо зове Семјон. Наиме, пометњу је унео бивши норвешки конзул у Мурманску Мортен Викеби, који је наводно препознао терапијског кита Семјона из Мурманска који је увесељавао децу, а не препреденог обавештајца.

Викебy је своја сазнања поделио с читаоцима локалног риболовачког листа Фискерибладет. Каже да је видео таквог пре десет година у ронилачком центру у руском граду Мурманску, седишту њихове Северне флоте.

"Можда то није баш Семјон, али могуће да је кит из тог центра. Он се исто тако понашао" каже бивши норвешки дипломата који је напоменуо како Хвалдимира илити Семјона треба заштитити.

Међутим, када су Норвежани упитали споменути центар у Мурманску да ли је то њихов Семјон, добили су одговор да немају појма, као и да су све своје китове и делфине продали.

Група руских инспектора спровешће током маја две посматрачке мисије - изнад САД и БиХ. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА