Најновије

МОЖЕТЕ ДОЋИ И НА ЛИЦУ МЕСТА ТРАЖИТИ ПОСАО: Немачкој недостаје око 1,2 милиона радника! Траже грађевинаре и медицинаре, плате високе!

Док се привредници радују, политичка дебата у Бундестагу о овој теми је усијана.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Сваке године боравак се одобри за више од 100.000 странаца. Упркос томе, Немачка протеклих деценија себе није сматрала усељеничком државом.

Од почетка идуће године би то требало да се промени. Долазак радника из земаља које нису чланице ЕУ требало би да олакша нови закон о досељавању стручне радне снаге који се управо налази у законодавној процедури.

Ако тај закон ступи на снагу, у Немачку ће моћи да се доселе сви који имају уговор о раду и стручну квалификацију за тај посао. Више се неће прво проверавати да ли на тржишту рада евентуално постоји неки Немац или држављанин ЕУ који би имали право првенства запошљавања. Дакле, свако ко има неку квалификацију и послодавца – може да дође, преноси Дojче Веле.

Може се доћи и без икаквог уговора, на шест месеци како би се на лицу места тражио посао.

Током тог времена дошљак мора сам да се издржава. Такво право су до сада имали само факултетски образовани, а сада ће моћи и остали са било којим степеном стручне спреме.

Немачкој економији недостаје око 1,2 милиона радника, посебно у нези старијих и болесних, те у грађевинарству.

Новим прописима би требало да буде решен и проблем тражилаца азила који за сада смеју само привремено да остану, рецимо јер је у њиховој земљи још грађански рат. Они би требало да добију шансу за легализовање свог статуса.

Прочитајте ОВДЕ шта се десило једном пацијенту у Србији када је понудио новац доктору.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА