Најновије

„Наш циљ није рат“, каже Помпео док се ратни бродови и бомбардери нагомилавају око Ирана

САД не желе рат, али задржавају право да окруже Иран ратним бродовима и бомбардерима само у случају да Техеран донесе "лошу" одлуку која није у складу са интересима Вашингтона, изјавио је Мајк Помпео.

Илустрација (Фото: navy.mil)

Сједињене Америчке Државе ће "наравно" поздравити прилику за преговоре с Техераном, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео у интервјуу за Си-ен-би-си. Међутим, неопходно је нагомилавање "снага за одвраћање" око Ирана, како би Сједињене Америчке Државе могле да одговоре ако би Иран "одлучио да повреди амерички интерес, било да је то у Ираку, или у Авганистану, или у Јемену, или било где на Блиском истоку".

Он је инсистирао на томе да Вашингтон нема интерес да започне нови сукоб у региону, али да је спреман да реагује "у случају да Иранци донесу лошу одлуку".

"Нећемо погрешно проценити - наш циљ није рат, наш циљ је промена у понашању иранског руководства", рекао је Помпео.

Очигледно као подстицај за промену понашања, САД су прошле недеље разместиле ударну групу бродова на челу са носачем авиона "Абрахамом Линколном", као и бомбардерску групу авиона. Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао је да је тај потез осмишљен да "пошаље јасну и недвосмислену поруку иранском режиму".

Пентагон је такође саопштио да се батерија ПВО система "Патриот" и брод "Арлингтон" распоређују у регион "као одговор на индиције о појачаној иранској спремности за спровођење офанзивних операција против америчких снага и наших интереса".

Док је америчка војска постала полустална фигура у Персијском заливу, необично је да Вашингтон наводи Иран када оправдава такво распоређивање снага. У недељу је командант Револуционарне гарде Ирана, генерал-мајор Хосеин Салами, описао америчку активност у региону као "психолошки рат".

Ипак, Помпео је нагласио да ће "поздравити" позив из Техерана, али да ће се санкције и америчко војно држање наставити уколико иранска влада "не промени своје понашање".

Као пример, државни секретар је устврдио да Хезболах, милитантна група коју подржава Иран, сада делује у Венецуели - другој земљи у фокусу Вашингтона. Помпео тек треба да пружи доказе који поткрепљују везу Хезболах-Венецуела коју он често помиње.

И сама Венецуела је изложена јединственом облику дипломатије Вашингтона - бродови америчке обалске страже добили су инструкције да се врате након путовања према територијалним водама Венецуеле. Венецуеланска морнарица је послала патролни брод како би обесхрабрила амерички брод од даљњег продирања у њене територијалне воде.

САА враћа мило за драго! Освета за Сукајлабију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТ/ vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА