Најновије

СЕЛАКОВИЋ: Састанком у Патријаршији постигнуто веће јединство

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић одбацио је спекулације појединих медија да је на седници мајског заседања Светог архијерејског Сабора СПЦ, којој је присуствовао председник Александар Вучић, било жучних расправа и да је наводно претио владикама, јер циљ тог састанка је, каже, био да се постигне јединство и саборност о питањима о којима постоје различита мишљења.

Селаковић (Фото: Јутјуб)

"Састанак није био лак, али је био користан и било је важно да је до њега дошло. Ту није било никаквих жучних расправа, али је било расправа у којима је председник аргументма говорио и одговарао на одређена питања", рекао је Селаковић за РТС.

Као прво, председник Србије је свим члановима Светог архијерског сабора најмање пет пута рекао да није дошао у Сабор зато што му нешто треба, зато што нешто тражи, већ да би одговарао на питања наших владика, рекао је Селаковић негирајући да је на том састанку било покушаја да председник било кога дисциплинује.

А као друго, Селаковић је рекао да је реч о тенденцији одређенх кругова или медија, а то, како је рекао, "долази од Ђиласа и Ђиласовог кума, да шире ноторне лажи о току састанка и његовом исходу".

"Прва лаж је да је већина владика била против доласка председника. То је таква ноторна лаж. Да је тако до састанка не би ни дошло", рекао је он. А друга ноторна лаж је, каже Селаковић, да је Вучић претио владикама папирима тајних служби. "Такав наслов и речи су највећа срамота и Ђиласа и његовог кума", рекао је Селаковић.

Коментаришући написе дела медија да су поједине владике критиковале председника, Селаковић каже да у једном од њих пише да је то учинио владика славонски Јован Ћулибрк. А управо је владика славонски, истиче Селаковић, похвалио председника Вучића пред свим члановима Сабора за унапређење стања у војсци, и додао да то није за поређење са оним шта је било пре осам година и шта је, како је рекао, "оставила Тадићева, Ђиласова и Јеремићева власт".

"Председнк Вучић је од папира показао Резолуцију 1244 СБ УН, Бриселски споразум и извештај колико држава Србија троши новца на КиМ да ојача наш народ помогне му да са што мање последица преживи и опстане у тако трешком окружењу", објасно је Селаковић.

Селаковић, који је такође присустовао састанку у Патријаршији, рекао је да је било изнето много непознавања Резолуције 1244, а да је Вучић тај папир извадио и цитирао га у одређеним деловима зато што су неки показали незнање о његовој садржини.

Навео је, на пример, да је председник указао да се у Резолуцији "СР Југославија позива на престанак терорисања, на споразум из Рамбујеа", а не Србија. Истина је да је у међувремену, што је истакао председник, Црна Гора изашла и СРЈ и признала косовску независност.

Селаковић је прецизирао да је председник Вучић предочио владикама да ту није дошао да било шта тражи, него да одговора на њихова питања. Потом је, каже, иступила једна "организована група о четири-пет епископа", који су изнели супродстављене ставе, док је већина владика схватила праву суштину.

Један од је, истакао је Селаковић, Председнику рекао да треба да настави да ради свој посао као досад. "Председник је када су га питали шта ћете сада да радите, рекао да оно што изгледа раде сви и што има подршку - правићу се луд, као што се цео свет прави луд, као што се и Албанци праве луди", испричао је Селаковић.

Помињало се, каже, и разграничење, али то је идеја која је потпуно одбачена и која више није на столу. Према његовим речима, било је врло важно да се каже и схвати шта ста то Србја данас има на КиМ.

Селаковић је изразио уверење да је након разговора Вучића са владикама већини њих политика о косовском питању много јаснија. "Циљ састанка био је да постигнемо веће јединство и саборност без обзира на лажи Ђиласа и Ђиласовог кума", рекао је Селаковић.

Састанку је, како је навео, присуствовало око 50 људи, укључујући, како је рекао, "поглавара и два председника". "Ниво саборности и јединства је већи, али можемо да будемо јединствени чак и када не размишљамо исто", закључио је Селаковић.

Напредњак Владимир Ђукановић-Ђука поново уз Шешеља и радикале. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА