Најновије

ОТКРИВЕНО: Јоргованка није једина! Виле по Копаонику, на Златибору и по бањама имају и Железнице, Србијашуме, Пошта...

Није Народна банка Србије на челу са Јогованком Табаковић једина државна институција која у свом власништву има виле и хиљаде квадрата апартмана на Златибору, у Сокобањи, Будви и Игалу.

Јоргованка Табаковић (Фото: Јутјуб)

Одмаралишта на најатрактивнијим туристичким локацијама по Србији имају и многа државна и јавна предузећа, истраживао је "Блиц Бизнис".

Јавно предузеће Србијашуме поседује апартмане на Копаонику и две шумске куће на Златару и на Руднику. На најелитнијој српској планини имају 60 лежајева у девет апартмана и то четири двокреветна, осам трокреветних и седам четворокреветних. Шумска кућа на Златару има четири апартмана и две собе, док шумска кућа на Руднику располаже са укупно осам кревета, распоређених у три јединице. Како су потврдили у овом јавном предузећу, ови објекти се користе искључиво у комерцијалне сврхе, а цене по којима се изнајмљују су тржишне.

Железнице Србије истовремено су власници објеката у три бање Врњачкој, Врањској и Бањи Ковиљачи. Апартмане нико не користи и, како су нам рекли у овом јавном предузећу, план је да их продају. С друге стране, у власништу предузећа Инфраструктура Железнице Србије од 2015. године су објекти у музејско-туристичком комплексу "Шарганска осмица" у Мокрој Гори.

Смештајне капацитете овде чини укупно 68 лежајева. Од тога је 50 лежајева на железничкој станици Мокра Гора, а још осамнаест у две планинске куће на истој локацији. Коришћење ових објеката, како наводе, је искључиво на комерцијалној и тржишној основи.

У Јавном предузећу "Пошта Србије" кажу да немају у власништву одмаралишта за интерну употребу као ни за понуду трећим лицима, јер није решено питање власништва.

Како су објаснили, до преноса у својину државе, радна јединица "Угоститељство" управљала је свим ПТТ одмаралиштима. Од њих "Пошта Србије" данас има објекте који нису у функцији. Реч је о одмаралиштима на Дивчибарама, Космају и на Фрушкој Гори.

"Решавање питања власништва и уписа права својине је сложено питање које ће решити Влада Србије, а до тада, сви објекти су власништво државе, а Пошта само корисник. Као корисник, Пошта не може одмаралишта издавати у закуп или давати на коришћење без сагласности Републичке дирекције за имовину Републике Србије", наводе у Пошти.

Како је "Блиц" недавно писао Народна банка Србије поседује четири одмаралишта и 20 објеката на најелитнијим туристичким местима широм Србије. Реч је о одмаралиштима укупне површине 1.700 квадрата на Златибору, у Сокобањи, Будви и Игалу.

На питање ко користи апартмане на овим локацијама, које су туристима популарне већи део године, у НБС кажу да су у питању њихови запослени и пензионери. Говорећи о популарности апартмана додају и да је у току 2018. године искоришћеност капацитета одмаралишта била 86 одсто.

Прочитајте ОВДЕ шта су то Руси послали Милошевићу током бомбардовања Србије.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА