Најновије

ТАЧИ ДАЈЕ МИЛИОН ДОЛАРА ЈЕДНОМ АМЕРИКАНЦУ: Задатак му је да формира војску која ће радити против Србије

Јавности је албански тројац који чине Беџет Пацоли, Филип Краснићи и Хари Бајрактари до детаља познат, али за америчког лобисту Брајана Баларда не знају сви.

Тачи (Фото: Јутјуб)

Давали су милионе за наоружавање ОВК, онда за куповину независности Косова, па за обезбеђивање наклоности председника Доналда Трампа, а сада и за наставак борбе за албанска питања и улазак тзв. Косова у Унеско. Реч је о албанском тројцу који чине Беџет Пацоли, Филип Краснићи и Хари Бајрактари, али и америчком лобисти Брајану Баларду.

Агресивна кампања се наставља, а она подразумева да сви они новцем крче пут до независности Косова, али и задрже фокус САД на њихово питање. О томе сведочи и саслушање које је недавно организовано у Конгресу "Косовске ратне жртве, потрага за правдом", на којем је говорено и о наводном силовању Албанки.

Јавности је албански тројац који чине Беџет Пацоли, Филип Краснићи и Хари Бајрактари до детаља познат, али за америчког лобисту Брајана Баларда не знају сви. 

Медији на Косову објавили су да је Хашим Тачи ангажовао једног од најутицајнијих лобиста у Вашингтону, Брајана Баларда, како би осим уговарања састанка са Доналдом Трампом помогао тзв. држави Косово у модернизацији и трансформацији Безбедносних снага Косова у мултиетничке снаге.

За то лобирање Тачи плаћа 52.000 долара месечно, односно око 1,2 милиона долара, колико траје двогодишњи уговор. На основу званичних дописа Министарства правосуђа, ова компанија лобира за тзв. Косово од 2017, а од (тзв.) Косова, Доминиканске Републике и Турске је у току те године зарадила 1,8 милиона долара.

Што се тиче албанског тројца, највише у јавности је Беџет Пацоли. Спомиње се као најбогатији Албанац на свету који није жалио милионе за независност Косова. У прилог тим тврдњама иде и писање штампе на Малдивима да је њихово признање косовске независности Пацоли платио два милиона долара.

А до тих милиона дошао је пре свега бавећи се грађевинарством, тако што је деведесетих година у Лугану у Швајцарској основао грађевинску фирму "Mabetex Project Engineering". То га је и довело до градоначелника Иркутска на далеком истоку Русије - Павела Бородина, што му је отворило врата за даље пословање јер је Бородин 1993. изабран за шефа кабинета руског председника Бориса Јељцина, задуженог за имовину. Радио је на обнови Кремља, руског парламента, Савета Федерације, Думе, а поверен му је и посао изградње нове казахстанске престонице Астане. Светло на његово пословање бацила је истрага тадашње швајцарске државне тужитељке Карле дел Понте, која је на захтев тадашњег руског тужиоца Јурија Скуратова проверавала да ли је Пацоли давао мито Јељцину и његовим сарадницима. Оптужбе су одбачене због недостатка доказа, пошто је Русија одбила да пошаље документе. Бизнис је проширио и на банкарство, осигурања, здравствене заштите, хотеле, а једном приликом рекао да је поносан за све што је урадио за тзв. Косово.

- Веома сам поносан на свој скроман допринос консолидацији (тзв.) државе Косово. Заправо, имам високу државну одговорност и потпуно сам фокусиран на нове успехе за (тзв.) Косово. И не само ја, него сви косовски Албанци, Срби или било која друга особа на (тзв.) Косову - казао је Пацоли.

На списку албанских лобиста са дубоким џепом је и бивши челник партије "Самоопредељење", један од оснивача и финансијера ОВК Фљорин Краснићи, који је до богатства дошао тргујући оружјем у САД. Власник је "Kosova Steel Group", бивше фабрике ауто-делова "Застава". Платио ју је два милиона евра, иако је вредност процењивана на 50 милиона евра. Послује и у Црној Гори, у Улцињу му је седиште компаније "Plava hidro pauer" и хотел "Двори Балшића", а требало би да гради две електране у Плаву. Амерички Пи-Би-ЕС снимио је документарац "Бруклинска веза" у којем је причао да је у САД сакупио 30 милиона долара за наоружавање ОВК, а онда куповао оружје у продавницама и шверцовао га на (тзв.) Косово.

Најмање познат је албански трговац некретнинама у САД и лобиста Хари Бајрактари, чија је жена Лиза Милицај прва Американка албанског порекла изабрана на јавну, одборничку функцију у Њујорку. Поседује више десетина зграда у Бронксу, на Менхетну и у Јонкерсу и оснивач је Националног албанског америчког савета у Вашингтону и часописа "Илирија". Био је спонзор Била Клинтона и Хилари Клинтон, али и републиканаца који с њим деле идеју о независности Косова. Одржава блиске везе са Елиотом Енгелом, који је тренутно председник Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса САД, с којим је уложио новац у изградњу зграде у Бронксу и који му је позајмио за куповину стана у Њујорку.

На Косову се тајно складишти једна опасна ствар! Само један погрешан корак и сви смо у опасности! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА