Најновије

ОПОЗИЦИЈА НА ПРЕКРЕТНИЦИ: Каква је будућност протеста?

За више од пет месеци протести "1 од 5 милиона" променили су главне актере, форму па и локације, пошто су већ десет дана превасходно стационирани у "слободној зони" испред зграде Председништва, али и даље нема кључног елемента који ће одредити њихов исход - преговора опозиције и власти.

Протест опозиције (Фото: Јутјуб)

Протести „1 од 5 милиона“ још од децембра прошле године подразумевају окупљања грађана петком или суботом у многим градовима широм Србије с тим што је од 4. маја уведена и једна новина – формирана је „слободна зона“ у Београду, у оквиру које организатори свакодневно од 13 до 21 сат организују трибине и разговоре лидера опозиционих странака са грађанима. Иако је приметно да се све мањи број грађана окупља на протестима, било на улици било у „слободној зони“, већина лидера опозиционих странака сматра да борба против власти иде у правом смеру.

Лидер Народне странке Вук Јеремић нагласио је да није тајна да постоје многи изазови и да постоје различита гледишта о томе која је тактика најбоља, али да је за борбу против власти најбитнији наставак протеста, тотални бојкот институција и јединство на опозиционој сцени.

– Овог тренутка, та три елемента постоје – протести су настављени, бојкот је и даље потпун, а и опозиција је јединствена – рекао је Јеремић.

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић нагласила је да протести не само да нису завршени, него они тек почињу и да опозиција неће одустати док не види да је ова власт сишла са политичке сцене. Слично је у слободној зони говорио и председник ССП Драган Ђилас.

– Протести трају већ пет месеци и они су у Србији многе ствари већ променили. Људи заборављају за бојкот парламента и спремност за бојкот избора, неки су отишли са позиција… Једноставно то је процес који ће се на крају завршити на једини могући начин, а то је победом демократије у овој земљи – рекао је Ђилас.

И лидер „Двери“ Бошко Обрадовић тврди да су ефекти вишемесечних протеста опозиције огромни.

– Добили смо буђење јавности, храбре грађане и уједињену опозицију која је стала иза заједничког захтева и што је посебно важно добили смо конкретизацију захтева о сређивању стања у РТС и РЕМ-у и фер и поштене изборе. Добили смо и побуњене грађане који желе да буду контролори власти. Поента свих ових протеста и „слободне зоне“, која траје 24 сата сваког дана, јесте не само жеља за променом власти, већ и промена коруптивног система – истиче Обрадовић.

Опозиција је дошла до захтева које грађани подржавају и због чега би могла да реагује и међународна заједница, каже Зоран Стојиљковић.

Бојан Клачар из Цесида истиче да је формирање „слободне зоне“ друга фаза протеста која је настала под измењеним политичким околностима.

– Поставља се само питање да ли је та фаза настала као свестан избор опозиције или је на то она била принуђена. Слободна зона је прелазно решење док однос опозиције и власти не пређе са улице за преговарачки сто. Ипак, нема још пуно разлога за оптимизам да ће се то и догодити. Зато би кључну улогу у том процесу могли да имају посредници, пре свих међународни актери као посматрачи избора – сматра Клачар.

Професор на Факултету политичких наука Зоран Стојиљковић подвлачи да су протести временом еволуирали, мењали круг организатора и масовност, али да се кључни захтеви и даље не испуњавају.

– Слободна зона јесте једна од фаза протеста у жељи опозиције да започне преговоре са влашћу. Након захтева за оставкама које су морални чин, опозиција је дошла до захтева које већина грађана подржава и због чега би могла да реагује и међународна заједница као кључни играч. На тај начин могло би да дође до отварања медија и демократског изборног процеса – каже Стојиљковић.

Све мање времена за договор

Бојан Клачар из Цесида подвлачи да је све мање времена за преговоре и компромис власти и опозиције.

– То би требало да се догоди до лета како би се законска регулатива променила до Нове године. Пошто ћемо већ тада ући у политичку кампању, а можда и формалну изборну кампању јер ће се приближити редовни избори – истиче Клачар.

Праву истину о вађењу органа Србима прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА