Најновије

ОВАКО ЈЕ УБИЈЕН НАЈСВИРЕПИЈИ КОЉАЧ ИД: Годину дана се крио, а онда је обавио фатални позив телефоном! За 15 секунди пројектил је полетео...

Крволочни џихадиста познат под надимком "Џихади Џон" згрозио је свет снимцима ИД на којима је свирепо секао главе таоцима. Први видео појавио се 2014. када је заклао америчког новинара Џејмса Фолија.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Иако је Џон био маскиран британска тајна служба ГЦХQ за само неколико сати детектовала је да се ради о Мохамеду Емвазију и то помоћу технологије за препознавање гласа, као и поредећи жиле на његовој левој руци, којом је држао нож испред камере са фотографијама које су имали у архиви.

Њега је тајна служба МИ5 надзирала све док није побегао 2012. године а чак су хтели да га врбују као доушника али безуспешно.

Емвазијев идентитет откривен је јавности тек у фебруару 2015. године.

"Џихади Џон" одсекао је главу и британском хуманитарцу Давиду Хејнесу који је у Сирији радио за једну француску хуманитарну организацију.

Емвази је дошао у Велику Британију из Кувајта када је имао само 6 година а школи су га злостављали због задаха из уста. На снимцима из тог доба увек је држао руку на устима, а верује се да се тада у њему развио осветнички дух будућег крвника, о чему говори и нови документарац британског Цханнел 4.

Два пута је био и верен, али је веридба раскинута када су девојке сазнале истину о његовим терористичким активностима.

Он се у Сирији користио знањима које је стекао као бивши студент информатике на Универзитету Вестминстер, па је користио програме за енкрипцију и приватне мреже, а темељно би очистио сваки рачунар са кога би слао поруке. Откривен је када је контактирао своју супругу и дете, који су живели у Ираку.

После годину дана, открио га је дрон који је летео ноћу изнад базе ИД у сиријском граду Рака. Дрон је снимио инфрацрвене фотографије и послао их војној команди у САД. У року од 15 секунди испаљен је пројектил који је разнео Емвазија у комадиће док је телефонирао.

Пуковник Стив Ворен, који је у то време био портпарол Пентагона, присетио се тог тренутка у разговору за документарац: "Нисмо могли да видомо његово лице, али могли смо да распознати начин на који је ходао, угао његове браде и такве ствари. На крају смо били уверени да је то Џихади Џон. Тадашњи командант операције издао је наредбу а за 15 секунди пројектил је разнео Емвазија".

Генерал Ричард Баронс, бивши командант савезничких снага који је учествовао у операцији, рекао је за МаилОнлине да су знали на ком се подручју налази Емвази, али било га је тешко пронаћи јер савезници нису имали у Раки људе на терену.

Прочитајте ОВДЕ какву су то претећу поруку објавиле САД усред тензија са Ираном.

Извор: Курир/Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА