Најновије

"СВЕ ШТО СМО МАШТАЛИ САДА ОСТВАРУЈЕМО": Ево шта је поручио Вучић на отварању нове деонице аутопута кроз Грделичку клисуру (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас Коридор 10 и том приликом поручио да аутопут изгледа феличанствено, као да је у Швајцарској или Аустрији.

Вучић у Грделици (Фото: Јутјуб)

- Остаје још много ствари, за два три месеца отвара се Ниш-Пирот-Димитровград-Градина, до краја године Сурчин-Чачак. Све што смо маштали и сањали сада остварујемо - казао је Вучић.

Упитан када ће бити једна граница у Врању, рекао је да ће техничке ствари да се решавају брзо: "Потребан је политички договор и другачији политички приступ. Да ми са Балкана разумемо да смо снажнији ако смо заједно, да се заједно боримо за будућност. Зорана (Михајловић) ми је својевремено рекла да морамо да се боримо за саобраћај своје земље, али док ми не будемо имали 120 милиона возила која пролазе кроз нашу земљу немамо ништа и зато нам је ова путна инфраструктура важна - саопштио је Вучић.

Он је нагласио да је данас одрађена велика ствар, али да нас чека још посла, али и да су за завршетак аутопута најзаслужнији радници. Вучић је напоменуо да је реализација Коридора 10 прилика и да се боље спозна Србија.

- Грађевинари су најзаслужнији, а држава је обезбедила финансије и изборила се са безброј проблема током градње. Јужни крак је за нас и наук за будућност како да радимо и избегнемо грешке - рекао је Вучић и замолио медије да представе јавности подухват који је изведен, па предочио да сви знају шта има у неким другим земљама и градовима, али не знају шта имамо у Грделици, Бујановачкој бањи, Вршцу, Суботици...

- Некад уз намерно постављене препреке можемо да решавамо проблеме. Честитао сам свима, а посебно радницима. Они ће моћи и својим унуцима да кажу да су креирали део историје. Ово је најтежи део пута, сви су хтели по неким ливадама, по равним површинама да праве путеве, а ми смо се ухватили у коштац са највећим потешкоћама и успели - казао је Вучић.

Председник Србије је објаснио да је изградња Коридора 10 битна због бројних фактора.

- Овај аутопут је важан и због инвеститора и због уштеде новца и нижих транспортних трошкова, али највише због људи. Не гради се пут због лепоте, већ због функционалности и зато сам посебно радостан због људи у Пчињском, али и осталим деловима Србије. Овако се показује како држава враћа новац грађанима, да виде будућност у својој земљи. Да се нова нада појави - казао је председник Србије.

Поручио је и да је показано како се враћа поверење грађана, а потом је позвао све да добро погледају аутопут и да му кажу шта је лошије у односу на друге саобраћајнице у земљама Европе.

- Био сам и нису уопште бољи од нашег. Ипак, хоћемо да поправимо и локалне путеве и покажемо народу да заиста бринемо. Позивам вас све данас на вечеру која није организована о државном трошку - рекао је председник, додавши: "Неће се људи сећати за 30 година да ли смо за пет година увећали БДП за шест или седам милијарди, а неки нису ни 700 милиона за својих пет-шест година. Сећаће се онога што остаје иза нас, односно путева, болница, школа. То је будућност Србије", па онда нагласио да за Грделицу већ постоји неколико мањих инвеститора, али да ће их бити још: "Да пробамо да задржимо народ у овом прелепом делу наше Србије".

Након кратког обраћања новинарима, председник Србије је, проматрајући изглед Коридора 10, поразговарао и са радницима који су га сачекали, а онда се са њима и фотографисао. Упитао је раднике да ли им је било тешко и да ли су сада задовољни, на шта су они потврдно одговорили. Појаснили су му да је заштитна галерија један од најлепших објеката на Коридору и предочили му како су текли радови и на који начин је Косина савладана. Неки од радника рекли су му да долазе из Беле Паланке, Сурдулице и Црне Траве, на шта је председник констатовао да су радници често из тих места: "Нема грађевинца без Црне Траве". Председник им је захвалио на преданом раду, јер су урадили велику ствар за Србију и додао да ће њихова деца знати да су они завршили Коридор 10 и да треба да буду поносни на то.

- Сад има много новог посла. Ако сте мислили да ћете да се одмарате, тешко - нашалио се Вучић и подсетио да ће се градити аутопут од Батроваца ка Кузмину и Сремској Митровици, јер како је истакао, нећемо да стајемо са послом, јер је жеља да се премрежи Србију, па поновио да остаје још много ствари, а радницима пожелео срећу, да имају већа примања и још више посла.

Након њега окупљенима се обратила и премијерка Србије Ана Брнабић која је саопштила да завршетак Коридора 10 има симболично значење - њиме се повезујемо са Европом, где нам је, како је рекла, и место, а то је истовремено прекретница за земљу, која показује да завршава започете пројекте: "Бескрајно сам срећна и поносна на овај подухват, срећна сам и поносна што завршавамо јужни крак Коридора 10 и тај велики подухват кроз Грделицу. Желим да честитам свим грађанима јер је ово за све градјане историјски дан".

Како је рекла, данашњи дан треба симболично да нам послужи као прекретница: "Да наша земља завршава ствари, започете пројекте, да не одустајемо и кад је најтеже, да смо упорнији него икад, борбенији кад је најпотребније, да немамо изговоре за неуспехе већ да идемо храбро напред".

Због тога мислим, додала је, да је Коридор 10 симбол свега што је Србија данас и што ће бити у будућности: "Хвала грађевинским радницима, инжењерима, свима који су учествовали у овом подухвату, министрима у влади, који су радили ово много пре него што сам се ја придружила влади. Поносна сам што сам део овог тима, тима Александра Вучића, који је увео нови начин рада. Настављамо даље, поносна сам што не стајемо овде, што смо јуче покренули изградњу путу Прељина-Пожега, што ускоро почињемо Моравски коридор", рекла је Брнабић.

Са председником и премијерком Србије, нови аутопут обишли су и потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Александар Вулин, као и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Делегација је на обиласку застала је и код Предејана, где су председника, премијерку Брнабић и министарску Михајловић дочекали градоначелници и председници општина са југа. Са неколико рећи се обратио председник општине Владичин Хан Горан Младеновић истакавши да ова општина има велику корист и да су већ пристигли нови инвеститори. Вучић га је прекинуо, образложивши да је сад то већ део за политичку кампању у моменту када одржавају избори у тој општини.

На том месту, Вучић је представио и власника мотела "Предејане" Драгана Павловића, као богатог човека који је своју имовину стекао у Русији, а затим се вратио у свој родни крај и направио мотел који запошљава читав крај. Зато је, како је казао, отало да се за мотел среде прилазни путеви како би туристи и даље долазили код њега. Реч је о једном од најпопуларнијих одмориште од Ниша до границе са Македонијом.

Председник, након разговора са извођачима, обилази целу трасу последњег дела Коридора 10, дугу 26,3 километра, возећи се отвореним аутобусом.

Иначе, на галерији Косине 2, која је дуга 150 метара, постављен је транспарнет на коме су фотографије Александра Вучића и Милорада Додика и натпис "Светло на крају тунела", као и заставе Србије. Заставе су постављење и на расвети поред аутопута.

Србија ће отварањем последње деонице аутопута на јужном краку Коридора 10 имати повезан аутопут од севера до југа, на целој траси, од Батроваца на граници са Хрватском до Прешева на граници са Македонијом. На укупно 26,3 км, на веома тешком терену, савладано је успешно девет великих косина, изграђена петља Предејане, два тунела Предејане и Манајле укупне дужине 2,8 км и 36 мостова, али и регулисано шест километара корита Јужне Мораве. Са отварањем тог дела Коридора 10 од Ниша до Солуна ће моћи да се стигне за око три сата. Источни крак Коридора 10 од Ниша до границе са Бугарском код Димитровграда биће, како је раније најављено, потпуно завршен за око три месеца.

Нешто раније, уочи пуштања у рад Коридора 10 кроз Грделицу, на свом Инстаграм профилу председник Србије је објавио снимак ове саобраћајнице, уз коментар да је "завршен један велики посао".

"Хвала вредним радницима на преданости и пожртвованости да се савлада све оно што годинама уназад нико није успео, хвала и грађанима Србије који су веровали у овај сан који је данас стварност. Будућност су квалитетне и безбедне саобраћајнице, нова радна места, инвестиције, останак људи у својим родним местима", написао је Вучић.

Такође, навео је и да је мост "Врла" најлепши пројекат на просторима бивше Југославије.

"Захвалан сам и срећан што сам председник земље која је успела да се избори са стварима са којима пре нисмо успели да се изборимо. Живела Србија", истакао је Вучић.

Последња деоница аутопута на јужном краку Коридора 10 кроз Србију, у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури, биће отворена вечерас уз присуство највишег државног врха.

Србија ће са отварањем те деонице имати повезан аутопут од севера до југа, на целој главној траси Коридора 10 од Батроваца на граници с Хрватском до Прешева на граници с Македонијом, као и северни крак од Хоргоша ка југу.

Прочитајте ОВДЕ шта је то Меркелова урадила у Загребу што нико није очекивао.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА