Најновије

ОВИМ ГОВОРОМ МЕРКЕЛОВА ЈЕ УВРЕДИЛА ХРВАТЕ: ХДЗ занемео после ове поруке: Национализам је непријатељ који жели да уништи Европу!

Немачка канцеларка Ангела Меркел и Манфред Вебер, водећи кандидат ЕПП за председника Европске комисије поручили су вечерас на предизборном скупу ХДЗ у Загребу да је национализам непријатељ који жели да уништи Европу.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

У Немачкој сада имамо 74 година мира. Ви сте још деведесетих имали рат и знате шта то значи и зато је толико важно да сачувамо тај мир", рекла је Меркел у обраћању присталицама ХДЗ.

А то се, како је додала, може урадити само ако се с једне стране заступа национални интерес, а с друге стране да "будемо у стању ставити се у ситуацију другога и градити мостове" и да у Европи проналазимо заједничка решења", преноси Хина.

"Европа је пројект слободе, знате да сам и ја живела у диктатури и да нисам могла путовати и доћи у бившу Југославију", рекла је Меркел.

Она је рекла да се Немачка ујединила пре 30 година Немачка и да је важно радити на очувању мира и слободе.

Меркел је истакла да бити поносан на своју земљу није у супрутности са изградњом Европе.

"Национализам покушава уништити Европу и против тога се морамо борити", рекла је она.

Свој је говор закључила на хрватском језику, поручивши: "Изађите на изборе, подржите Европу мира, слободе и благостања. Подржите ЕПП и ХДЗ!".

Манфред Вебер је позвао на одговор националистима и обећао да они неће бити део његове већине у Европском парламенту.

Он је истакао и да ЕУ није само економски савез, него и Унија вредности а нагласио је и да је хришћанство заједнички темељ Европе.

Казао је да се путујући Европом уверио у њену различитост, али да је приметио како је у средишту сваког града и села црква, што је показатељ да је заједнички европски темељ хришћанска вера, наводи Хина.

Пре немачке канцеларке окупљенима се обратио хрватски премијер и председник ХДЗ Андреј Пленковић који је, између осталог, поздравио оне који су "дошли у Загреб након Блајбурга" где су "одали пијетет и поштовање "хрватским жртвама након Другог светског рата.

На скупу је пуштена песма Марка Перковића Томпсона 'Лијепа ли си', преноси Јутарњи лист.

Прочитајте ОВДЕ шта је то Меркелова рекла хрватским војницима и изненадила их.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА