Најновије

Ово су најмање безбедна места у аутобусу, а због једне ствари коју не ураде на почетку вожње, путници најчешће страдају!

Ирена Весовић, Добрила Радовановић и Јелица Радовић, путнице су које су настрадале у стравичном удесу аутобуса и камиона код Куршумлије. Све три су тог дана седеле на предњим седиштима, иза возача.

Аутобус (Фото: Јутјуб)

Мало ко од нас, кад уђе у аутобус, уопште и помисли колико је безбедно седиште које му је тог дана запало. Разлога за такво преиспитивање и нема, јер у већини случајева путници који изгубе живот у аутобуским несрећама, страдају из скроз другог разлога.

Ипак, кад је реч о овако есктремним ситуацијама и жестоким сударима аутобуса и другог исто тако масивног возила, није небитно где седите. Најмање безбедна места су управо она на којима су три жене страдале - два предња тик иза возача и два предња преко пута.

Код јаких судара, ова места трпе најјачу силину удара или, у овом случају, пожара. Одмах после тих места, као најмање безбедна стручњаци означавају четири последња седишта, јер она трпе најјачи удар кад је аутобус јако ударен отпозади.

Безбедни при брзини до 50 км/х

- Најбезбеднија места су седишта из задњих врата, на средини. Међутим, први ред седишта код савременијих аутобуса пројектован је тако да напред има систем који прима удар и преноси га на шасију аутобуса, односно доње чврсте делове возила. Функција овог система је да заштити путнике од удара приликом судара аутобуса и мањег возила, тако да би у том случају и возач једва имао повреде, а путници сигурно не - објашњава Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Међутим, оваква заштита гарантована је код судара аутобуса и на пример аута. Ако приликом таквог судара, аутобус вози до 50 км/х, безбедност путника и возача се не доводи у питање. И тада није важно на ком сте седишту.

Судар код Куршумлије је другачији случај, екстреман, јер је ипак реч о удесу аутобуса и исто тако великог камиона. Званичан узрок несреће није утврђен и како Божовић поручује, требало би пустити суд да пресуди у овом случају, пре него што пожуримо да донесемо закључке. За сада се претпоставља да је возач аутобуса скренуо у супротну траку и тако се сударио са великим камионом, након чега су у великом пожару изгорела оба возача и три путнице.

Кључна ствар коју путници заборављају

- У оваквом случају је тешко говорити о безбедности. Да су, рецимо, неки путници стајали приликом судара, они не би могли да се задрже, пали би и вероватно ударили главом. У том случају је стајати било опасно исто колико и седети напред, иза возача - додаје Божовић.

Он истиче да највећи број страдалих путника погине приликом превртања аутобуса и то зато што нису везани, али се то слабо помиње у јавности.

- Највећи број жртава бележимо приликом превртања. Путници погину тако што поиспадају из аутобуса јер нису везани. Појасеве има већина аутобуса, али их путници не примете, јер нису навикли. Везивање у аутобусу једнако је важно и исто вам чува живот колико и везивање у аутобусу - поручује саговорник.

Прочитајте ОВДЕ све о запањујућој ДНК анализи.

Извор: telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА