Најновије

ХРВАТСКА ШОК МЕРА ЗА ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА: Ако се усвоји, ефекти ће бити видљиви већ следеће године!

Донесе ли се Хрватска заиста закон да држава сваком новорођенчету поклони хектар земље, направит ћу десетеро деце, не с истом женом, али биће их десетеро! – обећава Домагој Шкобић, воћар из осјечког краја.

Беба (Фото: pixabay. com)

И није то, уверава , никаква шала. Он је већ отац двоје деце, али је разведен и “у потрази за девојком”. "Стварно је хвале вриједна ова ваша иницијатива “једно дете – један хектар”. Да одмах заживи, већ би се идућег пролећа осетили резултати, уверен сам", додаје он. Обрађује 65 хектара на којима је засадио трешње, орахе и мандарине.

"Да се ја питам поклонио бих и 20 хектара за сваку бебу, јер би то сигурно зауставило исељавање са села, започело насељавање руралних подручја и повратак у домовину. Има за то простора у свакој општини, верује ми, само нека разбију Агрокорове уговоре, што би по закону и требали", резимира Шкобић.

Да је та мера постојала раније, слажу се сви у Вуковарско-сремској жупанији, сигурно не би толико Славонаца напустио своје домове. "Ја не планирам да одем из Хрватске, али знам више особа које сигурно не би отишле из села да су имале земље на којој би радиле и од ње живеле. Овај предлог је, пластично речено, добар “мамац” да људи остану. Штета што није и раније нешто слично донесено, док већина земље није дата у закуп или продата", рекао нам је Радомир Палић из Трпиње код Вуковара који се и иначе бави пољопривредом. И он је става како би број хектара по детету требао бити већи, “али и предложени један хектар је солидно, ако би узгајали поврће које је захтевније, али и доноси већу зараду”.

Добра воља постоји, земље још има, па политика треба да одлучи. Могуће је и да се постојећи закон доради и да се све убрза. Начелник Општине Градиште Срећко Папац, пак, каже како је, када је реч о пољопривредном земљишту, “зло, нажалост, давно посејано”. "Требало је код првих подела и продаје државне земље размишљати о интересима сељака јер шта је Славонац без земље? Имамо нешто полиције, војске, лекара, учитеља и то је то. Земља је оно што задржава људе на њиховим огњиштима.

Ова је иницијатива свакако добра, али је треба политички договорити и изгласати закон у Сабору – мишљења је Папац. Додаје и како би при томе требало размислити да породице добију по два или три хектара, али и да их се слови некаква радно интензивна култура.

Та би мера била збиља добра за Лику, онде има земље, а за производњу, на пример, овчјег сира ни не треба је пуно Стјепан Живковић начелник је Магаденовца код Осијека, а како би преокренула негативне трендове и зауставила исељавање, та славонска општина нуди младима 4.000 евра за куповину куће у њихову крају. На останак су тако већ наговорили 20 породица, у последњих ни годину и по дана. 

Прочитајте ОВДЕ шта Лазански каже о усташком силовању историје.

Извор: vecernji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА