Најновије

GLOBAL TIMES УПОЗОРАВА: Ово су 3 адута Пекинга! Кина може затворити своје тржиште за све америчке компаније!

Пекинг ће бити у стању да се супротстави моћи Сједињених Држава, упркос томе што је долар и даље главна валута  међународне трговине.

Си Ђипинг и Трамп (Фото: Јутјуб)

Ово, у сваком случају, тврди главни спољнополитички лист Кине Global Times. Чак је навео три `полуге` које ће Пекинг употребити уколико се трговински рат са Вашингтоном буде даље заоштравао.

Ево тих `полуга`:

1) ембарго на испоруке у САД кинеских ретких метала;

2) блокирање свим америчким компанијама приступа кинеском тржишту; и

3) коришћење дела хартија од вредности владе САД (преко трилион долара) за урушавање тржишта америчких државних обвезница и других дужничких инструмената.

Забрана извоза у САД ретких метала била би болан удар за америчке произвођаче електронике и цео хај-тек (смартфони, чипови...). Кинези на овом плану нису монополисти, али би обустава њиховог извоза подигла цене и створила дефицит `ретких`, па се неке количине не би могле купити нио за какав новац.  

Блокирање приступа америчким компанијама кинеском тржишту имало би вероватно већи и директнији политички него ли економски ефекат. Та мера била би озбиљан ударац за економију САД, али би покренула и лобистичке структуре крупног бизниса САД чија би мета постао – Трамп.

Јер, Кина има кључну улогу у многим производним ланцима чији производи завршавају у САД и на другим тржиштима, па би губитак доступа кинеским „карикама“ био сурови ударац по конкурентности многих америчких компанија. чак и на америчком тржишту. Поготово ако би Јапан и ЕУ задржали приступ тим истим „карикама“.        

Ово би код погођених америчких компанија створило моћан мотив да помогну да Трамп не добије други мандат у Белој кући.

Global Times о трећем адуту Пекинга пише:

„Кина држи више од трилиона долара обвезница трезора САД. Кина је дала велики допринос стабилизацији економије САД, купивши дугове САД у време финансијске кризе 2008-ме. Сједињене Државе ће се наћи у жалосном стању ако Кина удари онога који је већ пао“.

Ово наводи на закључак да ће Пекинг са распродајом свог дела америчког државног дуга чекати до наредне кризе на америчким берзама.

Како Кина буде посезала за својим адутим – глобализована економија ће пуцати по шавовима и урушавати се. Глобализација ће кренути у рикверц. Вероватно ће се формирати неколико великих регионалних тржишта са својим правилима, доминантним валутама, финансијским системима и техничким стандардима.

`Рат` између Вашингтона и Пекинга претвориће глобализам у развалине које ће бити шанса за неке земље.

Прочитајте ОВДЕ све детаље око опремања руских снага “Авангардом”.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА