Најновије

УДАРНА ВЕСТ: Ракетни напад на руску ваздухопловну базу Хмејмим у Сирији!

Терористи "Ал Нусре" у среду су испалили 17 ракета на руску ваздухопловну базу Хмеимим у Сирији, од којих су све ракете пресретнуте или су пале пре базе. Напад је почео након што је на сиријску војску покренута велика офанзива милитаната у покрајини Идлиб.

Хмејмијм (Фото: Јутјуб)

Девет пројектила је пресретнуто од стране ПВО ваздухопловне базе Хмеимим, саопштило је Министарство одбране Русије, док је још осам пало пре него што су стигли до територије базе. Напад је извршен из вишецевних бацача ракета из подручја под контролом терориста у провинцији Идлиб.

Напад је дошао усред велике офанзиве против сиријске војске коју је покренула терористичка група "Хајат Тахрир аш Шам" (раније позната као `Ал Нусра Фронт, `подружница Ал-Каиде).

У нападу је учествовало више од 500 милитаната, седам тенкова, четири оклопна транспортера и 30 камионета с монтираним митраљезима, као и два експлозивна возила са бомбашима-самоубицама. Њих је подржало још 200 наоружаних милитаната са техником, који су нападали сиријске снаге с бока.

Офанзива није успела јер је сиријска војска ликвидирала око 150 терориста и уништила три тенка, као и 24 камионета са монтираним митраљезима током тешких борби.

База Хмеимим је често мета покушаја напада терористичких група, које нападају базу ракетама и дроновима. Ниједан од напада није био успешан, али је руска војска упозорила да се напредна технологија коју поседују џихадисти може користити против мање заштићених циљева у Сирији и иностранству.

Да ситуација у Сирији не буде довољно напета, САД су поново оптужиле сиријску владу да употребљава хемијско оружје у подручјима под контролом терориста у Идлибу, иако признају да имају мало доказа за те тврдње.

Међутим, Стејт департмент поново запретио Дамаску да ће "САД и наши савезници брзо и адекватно реаговати" ако се њихове сумње потврде.
 
Руска војска је у међувремену упозорила да је "Тахрир аш Шам" успоставио посебну "хемијску јединицу" у циљу организовања хемијског напада у Идлибу и окривљивања сиријске владе за тај злочин.

Ова тактика је већ била употребљена од стране џихадиста у неколико наврата током сукоба, упркос томе што су залихе хемијског оружја Сирије уништене 2014. године под међународним надзором.

Већ трећи дан заредом, Сиријска арапска војска (САА) није успела да пробије линију одбране милитаната на важном планинском граду Кабани у североисточној Латакији. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: vostok. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА