Најновије

ДАЧИЋ: Циљ је да ниједна земља више не призна Косово

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је његова посета Африци, током које је био у седам земаља, била веома успешна и да је имала за циљ да их упозна са ситуацијом.

Дачић (Фото: Јутјуб)

"Африка је за нас веома важна, има 54 чланица Уједињених нација из Африке. Такође, то су наше традиционално пријатељске земље још из времена Тита и Југославије, али земље у којима нико није био по 10, 20, а у некима и 30 година", рекао је Дачић.

Додао је да су то државе у којима смо после 2000. године затворили амбасаде и окренули се Западу.

"Ја, наравно, подржавам наше стратешко опредељење за чланство у ЕУ, али сматрам да је у овом тренутку такође наш стратешки интерес да се боримо за очување нашег територијалног интегритета и суверенитета, а то значи да одржимо нашу позицију око Косова и Метохије, а она може бити одржана само уколико се не дозволи да Косово постане чланица различитих међународних организација, укључујући и УН", објаснио је Дачић.

Истакао је да је неопходно да се те земље упознају са нашим ставовима и да је због тога важно да се са њима разговара.

Навео је да најпре посетио Танзанију, у којој тридесет година нико од српских званичника није био.

"Ми смо затворили амбасаду у Танзанији, а очекујемо да Танзанија зна шта су наши интереси", рекао је Дачић и додао да је Танзанија потпуно увидела нашу позицију и да не верује да ће више гласати за Косово.

Друга дестинација био је Мадагаскар, који има новог председника, а министар каже да је било важно обезбедити да они не промене одлуку о томе што су повукли признање Косова.

Трећа земља је био Свазиленд који је признао Косово, четврта Конго где се састао са новим председником."Он ми је рекао да даје чврсту реч да неће признати Косово и неће мењати позицију", додао је Дачић.

Затим је посетио Того и Гану. "Ми смо са њима готово прекинули све односе, али су председници тих земаља свесни ситуације", рекао је министар.

Након тога је на позив председника Сомалије отишао и на састанак у Могадиш, имајући у виду да Сомалија сматра да није валидна одлука о признању Косова коју донела прелазна влада 2010. године.

"Ићи ћу свуда јер то је мој посао"

На питање да ли је резултат посета најава укидања признања, Дачић каже да ћемо видети шта ће се дешавати. "Не може се једном посетом решити нешто се није решало 20, 30 година", нагласио је Дачић. 

Указао је да се многи жале што иде по различитим земљама и истакао да неке западне земље врло негативно гледају на то што ми радимо, јер смо имали резултате. "Први пут се дешава за време овог мандата, мог као министра спољних послова и председника Вучића, да је 13 земаља повукло признање, а седам је признало Косово", рекао је Дачић.

Они не желе да укину таксе, а од нас траже да се ми не бавимо више питањем Косова, напоменуо је шеф српске дипломатије и додао да ћемо ми наставити са нашом заштитом.

"Ми морамо да обезбедимо да ниједна земља више не призна Косово. Уопште нас не занимају ови странци који кажу немојте то да радите. То је наш посао. Ми ћемо радити на томе. Уопште ме не занимају они који кажу шта сам тражио тамо, шта сам тражио овамо. Ићи ћу свуда јер то је мој посао, ја сам овде у интересу Србије", истакао је Дачић.

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли рекао је пре две недеље да ће Конго признати Косово, као и да Мадагаскар није повукао признање, подсетио је Дачић.

Нагласио је да те његове изјаве прате и "његови приватни авиони које шаље у афричке земље са великом количином пара" и додао да су његови људи "дошли у Конго са пола милиона долара пошто је изабран нови председник".

Дачић о седници о Косову: Било би нормално да се постигне консензус

Говорећи о седници Скупштине на којој ће се разматрати Извештај о Косову, Дачић каже да би било нормално да се постигне консезус.

"Када је реч о политичким странкама не знам како ће се на овој теми тражити неки политички поени, али оно што је сигурно да државно руководство чврсто стоји на становишту да дијалог у Бриселу мора да траје", тврди Дачић.

Сматра да ће резултат скупштинске седнице бити велика подршка преговарачком процесу и снага за наставак чврсте позиције у преговорима, а то је да Србија не пристаје на понижења и уцене.

"Јесмо за дијалог, али не може Приштина да се и даље сматра активним учесником у дијалогу, а да не реализује ниједну одредбу из споразума који је потписан пре шест година. Какав је то дијалог и да ли уопште тај дијалог више постоји? После такси, дијалог у овом тренутку не постоји", закључио је Дачић и поручио да ће дијалог бити настављен када се укину таксе.

Дачић о нападу у Могадишу

Током састанка министра Ивице Дачића са председником Сомалије, у близини председничке палате догодио се терористички напад.

"Ја сам дошао увече, сачекали су ме у Могадишу и прво су изразили захвалност, ја сам био први који је стигао ноћу", рекао је Дачић.

Током састанка који је, како каже Дачић, био веома повољан и добар за нас, десио се напад.

"Ја сам у то време говорио и онда сам једноставно наставио даље. Они су се фрапирали том нашом реакцијом, јер Енглези су долазили на састанак код њега у панциру и шлемовима", навео је Дачић и додао да је председнику Сомалије рекао да смо ми на то навикли.

"Нажалост, преживели смо ми и много теже случајеве", закључио је Дачић.

Ракете "томахавк" на 110км од Србије. САД у својој бази инсталирају оружје којим су бомбардовали Србију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА