Најновије

РУСКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО ЈАВНОСТ: Открио мало познате детаље о успешном продору џихадиста у северној Хами (ВИДЕО)

Према речима генерал-мајора Виктора Купчишина, више од 800 милитаната, најмање седам тенкова, три пешадијске борбене јединице и 15 камионета са тешким митраљезима већ су стигли на југозападни периметар деескалационе зоне Идлиб. Илегалне оружане групе доводе појачања, оружје и војну опрему у град Кафр Набуда у провинцији Хама.

Џихадисти Хаџат Тахрир ал Шама (Фото: Јутјуб)

- Добили смо информацију да су лидери ових терористичких група наредили да се до четири возила напуне експлозивом и да их возе бомбаши самоубице, како би пробили одбрану сиријске војске - рекао је Купчишин на дневном брифингу.

У уторак, Купчишин је током брифинга рекао да су милитанти из терористичке групе ХТШ покушали да нападну положаје сиријске војске користећи тенкове и возила напуњена експлозивом. Он је открио да терористи у Сирији планирају хемијске нападе у де-ескалационој зони Идлиб, као и на западу покрајине Алепо.

Он је додао да терористи који делују у зони деескалације Идлиба поседују значајне количине отровних супстанци за употребу у организованим провокацијама у циљу оптуживања сиријске војске за "хемијске нападе" на цивилно становништво. Током протекле две седмице, терористи су наводно повећали број напада на сиријске северозападне покрајине, посебно у Идлибу.

Почетком маја, терористи су извршили серију напада у сиријским провинцијама Хама, Алепо и Латакија. Такође су покушали да нападну положаје сиријске војске у региону. Владине снаге су одговориле појачаним нападима на терористе у покрајини Идлиб.

Сиријске снаге циљају терористичке групе Хаџат Тахрир Ал-Шама, артиљеријске положаје и осматрачнице.

Русија, уз Турску и Иран, је гарант прекида ватре у Сирији. Москва је такође помагала Дамаску подржавајући борбу против терористичких група, пружајући хуманитарну помоћ локалном становништву и олакшавајући повратак избеглица.

Сирија је од 2011. године у стању грађанског рата, са снагама које подржавају лидера земље, председника Асада, борећи се против бројних опозиционих група које су подржале западне државе, као и милитантних и терористичких организација.

Погледајте ОВДЕ шта Иранци раде на сиријско-ирачкој граници.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА