Најновије

Ево где се праве моћна оружја за Републику Српску!

Компанија „Технички ремонт Братунац“, која је својим вишенаменским оклопним борбеним возилом „Деспот“ почетком ове године задивила домаћу и светску јавност, наставља традицију локалне војне радионице основане педесетих година.

Оклопно возило Деспот (ФОТО: јутјуб)

По снази најновијег борбеног пројекта у овом делу Европе, оклопног возила “Деспот” сведоче његове основне карактеристике — дужина шест метара, висина од готово три, маса и до 14 тона, погон на сва четири точка, максимална брзина 120 километара на час, оклоп отпоран на пројектиле до 12 милиметара.


Окосницу ове приче чини тим од 25 људи — електроинжињери, електроничари, вариоци, бравари, механичари, али и стручњаци за механику, моторику и наоружање. Поносни су што су део пројекта који је оставио све без даха 9. јануара на улицама Бањалуке. Посао, кажу, и није тако тежак ако су услови рада као у овој компанији у Братунцу.

У октобру прошле године ово предузеће је представило и нову линију за производњу муниције, а наводе да имају уговорене послове за идућих десет година. Најпознатији производ конструисан и направљен у овој компанији је службени пиштољ РС9 „Вампир“, који се због својих специфичности сматра најјачим адутом ове фабрике. 

Конструктор Владимир Поповић каже да „Вампир“ по својим особинама може да се сврста међу светску елиту у својој категорији. Одликују га изузетна прецизност, поузданост, квалитет материјала и врхунска ергономија. Реч је о борбеном службеном пиштољу калибра 9 милиметара и капацитета 18 метака. РС-9 дефинитивно има потенцијал да буде успешно службено и самоодбрамбено оружје, а са таквом основом лако се прави спортски пиштољ.

Инжињери су усавршили производњу и јединствене машине за хуманитарно деминирање МХ-17. Возило налик мањем комбајну на гусеницама опремљено је свим врстама балистичке заштите, а своју мисију извршава прекопавањем површинског слоја земљишта. Скида површину тла, открива и уништава мине и друга опасна експлозивна средства.

У компанији „Технички ремонт Братунац“ још на почетку развоја су одлучили да неће правити компромисе. То није демагогија или маркетиншка изјава, већ пословна одлука компаније решене да своју понуду константно унапређује и одговара на потребе корисника. Мото компаније је “створено да траје”. 


“Ово је почетак реиндустријализације Републике Српске када је у питању наменска индустрија. Веома је важно да има један објекат који производи и оклопна возила и пиштоље за полицију РС и возила за деминирање, а и линију за производњу муниције. Јако сам изненађен да је овако груписано на једном месту и да имају добар избор кадрова и врло квалитетне производе. Пиштољ ’Вампир‘ може да се мери са ’Валтером‘ и ’Сиг Сауером‘ и чешком ’Зброевком‘, са друге стране, ’Деспот‘ ће бити у својој конкуренцији 4x4 са нивоом заштите станак 2 сасвим солидно возило за полицијску употребу, линија за производњу муниције је нешто што је неопходно Републици Српској и робот за деминирање ће наћи примену и на страним тржиштима” - рекао је Лазански.


Не памте многи да је директор компаније „Технички ремонт Братунац“ Славенко Ристић 1992. био јуниорски првак Европе у каратеу и спортиста године Југославије. Он каже да га је спорт научио да не одустаје од својих идеја, жеља и циљева. Иза свега тога стоје рад и упорност да постане најбољи, а то је, према његовом мишљењу, рецепт и за успешну фирму.

Као највећи изазов у данашње време Ристић наводи вештину балансирања политике између истока и запада. „Има много непријатеља и политика које су усмерене против нас, али покушавамо да се држимо даље од проблематичних зона, концентришемо се на традиционално пријатељске земље. Успели смо да ангажујемо консултанте из Руске Федерације, али исто тако и из Немачке и Израела. Мислим да треба да следимо тај пут који је имала и стара Југославија — продајемо им услуге и производе, а не политику“- рекао је Славенко Ристић.


Седамдесет америчких генерала јавно моли Трампа да не улази у рат са Ираном, више о томе прочитајте ОВДЕ.




Извор: sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА